Ingredience: | |||||
polohrubá mouka | 600 g | cukr krystal | 400 g | kakao | 2 lžíce |
kypřící prášek do perníku | 1 sáček | mléko | 400 ml | olej | 200 ml |
vejce | 2 ks | ||||
Do těsta: | |||||
vlašské ořechy | dle chuti | mandle | dle chuti | rozinky | dle chuti |
kandované ovoce | dle chuti | jablko nakrájené na kostičky | dle chuti | ||
Navrch: | |||||
čokoládová poleva | dle chuti | marmeláda | dle chuti | strouhaný kokos | dle chuti |
karamel | dle chuti |
Myslela jsem si, že recept na dobrý domácí perník má doma každý, je to pro mne taková česká klasika, takže jsem byla trochu překvapená, když mě o něj poprosila kamarádka. Doma sice perník pečou, ale z kupované směsi. Není špatný, ale domácí je prostě domácí. Já mám recept od maminky a patří mezi ty, ke kterým se neustále vracím. Nejradši mám variantu s hrozinkami a ořechy, tu jsem vždycky chtěla jako malá, u babičky jsme zas vždycky mívali čokoládu se strouhaným kokosem navrch. Protože jsem ale poslední ořechy spotřebovala na ořechovo-kávový dort (brzy bude i na blogu) a naopak mi z toho pečení zbyla karamelová omáčka, přihodila jsem do těsta jen hrozinky, zato navrch perníku jsem dala čokoládu, karamel a mandle. Zdá se, že to bude moje nová oblíbená kombinace.
Troubu předehřejeme na 180°C. Všechny suroviny smícháme, nalijeme na plech vymazaný máslem a vysypaný hrubou moukou (nebo vyložený pečícím papírem) a pečeme 30-40 minut.
Zatímco perník chladnul, rozpustila jsem si v mikrovlnce 70 g čokolády a 35 g másla, oboje jsem pak smíchala do hladké polevy (množství stačí na menší plech, v tenké vrstvě, jinak ingredience navyšte zhruba o polovinu). Čokoládou jsem potřela ještě vlažný perník, posypala plátky mandlí a polila karamelem.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI