Korpus: | |||||
rýžová mouka polohrubá | 180 g | pohanková mouka hladká | 120 g | hokaido dýně | 124 g |
jablka | 120 g | řepkový lej | 42 g | jablečný ocet | 3 kapky |
kypřící prášek bez fosfátů | 3 lžičky | datlový sirup | 30 g | třtinový cukr | 90 g |
kakaový prášek | 25 g | perníkové koření | 2 lžičky | mandlové mléko Provamel | 400 - 500 ml |
Poleva, zdobení: | |||||
lískové ořechy | dle potřeby | kakaové máslo | 34 g | kokosový olej | 50 g |
karob | 15 g | javorový sirup | 50 g |
U babičky jsem měla asi po 3 letech klasický perník. Ne že by jej babička pekla, tak málo, ale když jsem držela bezmléčnou, bezlepkovou, bezvaječnou dietu se synem, nemohla jsem jej. Nemohla jsem na perník mé maminky přestat myslet. Odolávala jsem tři dny a řekla jsem si, že si uděláme vlastní verzi, tak aby ji mohl náš Tomík. Stále a pořád se vracím k jednomu svému receptu, který obměňuji dle potřeby a zatím se to vyplácí. Dýně máme dostatek a jablíček také, ráda peču právě s těchto dvou surovin, nejsou v těstě vůbec znát. Vznikl tak úžasný perník, který se nezadrhne v krku a zároveň není příliš mokrý, prostě tak akorát. Dlouho jsme neměli karobovou polevu, trochu i nostalgie z dob, kdy jsem mohla pouze karob místo kakaového prášku, oříšky mi čerstvě dorazily, a tak jsem se mohla pustit do práce.
Dýni oloupeme, vydlabeme, nastrouháme najemno, zrovna tak jablko, které oloupeme, zbavíme jádřince a nastrouháme rovněž k dýni najemno. Přidáme sladidlo, já si tentokrát sladidla namíchala, spotřebovávala jsem zbytky, lze použít jakékoliv sladidlo, jen je důležité myslet na to, že pokud bude použito jen tekuté, bude zapotřebí ubrat na rostlinném mléku.
K dýni, jablkům a sladidlu přidáme perníkové koření, olej, pár kapek jablečného octa, který nám zajistí nadýchanost těsta a zároveň nám korpus nespadne, průběžně přidávané ingredience, mícháme pomocí vařečky. Dále přidáme kakaový prášek, část rostlinného mléka. Za stálého míchání vařečkou přisypeme mouky s kypřícím práškem a zbylé rostlinné mléko. Každé rostlinné mléko má trochu jinou konzistenci, proto jsem raději nafotila konečnou konzistenci mnou připraveného těsta. Nakonec do těsta vmícháme kypřící prášek. Formu vysteleme pečícím papírem nebo použijeme silikonovou formu, kde máme jistou, že nebude problém s vyklopením.
Připravené těsto nalijeme do formy vystlané pečícím papírem, rovnoměrně rozetřeme. Takto připravené perníkové těsto vložíme do předehřáté trouby, pečeme na 180-200°C přibližně 30 minut, vyzkoušíme špejlí.
Korpus necháme důkladně vychladnout, ideálně přes noc.
Je již na vás jak si perník nazdobíte, zda potřete jen oblíbenou marmeládou, Ghítelou (není vhodná pro vegany), polijete čokoládou na vaření. Já dostala po dlouhé době chuť na karobovou polevu, měla jsem čas i chuť si hrát.
Karobovou polevu jsem připravila následovně.
Ve vodní lázni jsem rozpustila kakaové máslo a kokosový olej. Přidala jsem dle chuti karob a javorový sirup, důkladně jsem vše zamíchala. Polevu jsem nechala chvíli zchladnout a perník, který byl ve formě, polila připravenou polevou. Takto připravený perník jsem nechala v lednic a když byla poleva lehce zatuhlá, posypala jsem polevu strouhanými lískovými oříšky.
Poleva musí důkladně zatuhnout, počítejte minimálně 2 hodiny.
Přeji dobrou chuť.
Místo karobu lze použít k přípravě polevy kakaový prášek. Bezlepkové mouky můžete nahradit hladkou moukou nebo špaldovou T630 nebo T 1050. Rostlinné mléko přidávejte postupně do požadované konzistence, nesmí příliš téct. Moc děkuji za inspiraci Lucii Rosenbergové.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI