Perník s povidly zpět

Ingredience:
špaldová mouka typ 630255 gmléko240 mlvejce2 ks
tuk (Hera máslová)100 gtřtinový cukr100 gpovidla nebo marmeláda2 - 3 lžíce
jedlá soda1/2 ksskořice1 lžičkakoření do perníku1 lžička
kakao2 lžícesůl špetkaprášek do perníku1/2 ks
Poleva:
vysokoprocentní čokoláda70 gpovidla na potření perníku dle chuti
špaldová mouka typ 630 255 g, mléko 240 ml, vejce 2 ks, tuk (Hera máslová) 100 g, třtinový cukr 100 g, povidla nebo marmeláda 2 - 3 lžíce, jedlá soda 1/2 ks, skořice 1 lžička, koření do perníku 1 lžička, kakao 2 lžíce, sůl špetka, prášek do perníku 1/2 ks, vysokoprocentní čokoláda 70 g, povidla na potření perníku dle chuti

Příprava

Dlouho jsem nepekla perník. Ani nevím proč, když je to ve výsledku taková dobrota. Využila jsem zbytek domácích povidel a přidala je přímo do perníku. Díky nim je perník krásně vláčný a má pro mě příjemnou povidlovou chuť. Navrch si můžete dát porci povidel navíc nebo si udělat čokoládovou polevu. S čoko polevou mi to trochu připomenulo ty malé perníky s náplní, co jsme jedly jako malé děti.

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Nejprve si v jedné míse smícháme mouku, jedlou sodu, prášek do perníku, kakao a koření (skořice, koření do perníku) a špetku soli. Vytvoříme tzv. "suchou směs". V druhé míse si vyšleháme vejce s cukrem a pak přidáme povidla, promícháme a postupně přisypáváme suchou směs a přiléváme mléko. Pomalu promícháváme. Těsto nalijeme na menší plech vyložený pečícím papírem (nebo vymazaným tukem a vysypaný hrubou moukou, nebo kokosem), rozetřeme a pečeme na 180 stupňů nejprve 20 minut a pak teplotu snížíme na 150 stupňů a pečeme ještě 10 minut. Vyzkoušíme špejlí, zda je již perník upečený, pokud se nám těsto nelepí, je upečeno. Vyndáme a necháme jen mírně zchladnout.

Pokud budeme dávat polevu, tak si ve vodní lázni rozehřejeme nalámanou vysokoprocentní čokoládu a buď na perník nalijeme a rovnoměrně rozetřeme nebo jen uděláme čokoládovou mřížku. Je také možné nechat si pár povidel a natřít vršek perníku povidly.

2017-07-11 Dezerty

Poznámka

Inspirovala jsem se na webu www.zghettablog.cz.

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI