Ingredience: | |||||
špaldová mouka typ 630 | 255 g | mléko | 240 ml | vejce | 2 ks |
tuk (Hera máslová) | 100 g | třtinový cukr | 100 g | povidla nebo marmeláda | 2 - 3 lžíce |
jedlá soda | 1/2 ks | skořice | 1 lžička | koření do perníku | 1 lžička |
kakao | 2 lžíce | sůl | špetka | prášek do perníku | 1/2 ks |
Poleva: | |||||
vysokoprocentní čokoláda | 70 g | povidla na potření perníku | dle chuti |
Dlouho jsem nepekla perník. Ani nevím proč, když je to ve výsledku taková dobrota. Využila jsem zbytek domácích povidel a přidala je přímo do perníku. Díky nim je perník krásně vláčný a má pro mě příjemnou povidlovou chuť. Navrch si můžete dát porci povidel navíc nebo si udělat čokoládovou polevu. S čoko polevou mi to trochu připomenulo ty malé perníky s náplní, co jsme jedly jako malé děti.
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Nejprve si v jedné míse smícháme mouku, jedlou sodu, prášek do perníku, kakao a koření (skořice, koření do perníku) a špetku soli. Vytvoříme tzv. "suchou směs". V druhé míse si vyšleháme vejce s cukrem a pak přidáme povidla, promícháme a postupně přisypáváme suchou směs a přiléváme mléko. Pomalu promícháváme. Těsto nalijeme na menší plech vyložený pečícím papírem (nebo vymazaným tukem a vysypaný hrubou moukou, nebo kokosem), rozetřeme a pečeme na 180 stupňů nejprve 20 minut a pak teplotu snížíme na 150 stupňů a pečeme ještě 10 minut. Vyzkoušíme špejlí, zda je již perník upečený, pokud se nám těsto nelepí, je upečeno. Vyndáme a necháme jen mírně zchladnout.
Pokud budeme dávat polevu, tak si ve vodní lázni rozehřejeme nalámanou vysokoprocentní čokoládu a buď na perník nalijeme a rovnoměrně rozetřeme nebo jen uděláme čokoládovou mřížku. Je také možné nechat si pár povidel a natřít vršek perníku povidly.
Inspirovala jsem se na webu www.zghettablog.cz.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI