Perníkový cheesecake zpět

Korpus (kulatá forma o průměru 20cm):
vánoční cukroví nebo sušenky (Lotus, Ikea sušenky)300 gmáslo (rozpuštěné)100 g
Náplň:
čerstvý smetanový sýr600 gzakysaná smetana1 kelímek (cca 200ml)cukr krystal150 g
vejce3 kshladká mouka3 lžíceperníkové koření1 lžička
vanilkový extrakt1 lžičkasůl špetka
Čokoládová poleva:
čokoláda70 gsmetana ke šlehání70 ml
vánoční cukroví nebo sušenky (Lotus, Ikea sušenky) 300 g, máslo (rozpuštěné) 100 g, čerstvý smetanový sýr 600 g, zakysaná smetana 1 kelímek (cca 200ml), cukr krystal 150 g, vejce 3 ks, hladká mouka 3 lžíce, perníkové koření 1 lžička, vanilkový extrakt 1 lžička, sůl špetka, čokoláda 70 g, smetana ke šlehání 70 ml

Příprava

S nápadem na perníkový cheesecake jsem si pohrávala už dlouho, nakonec na něj došlo až po Vánocích a vlastně to byl ideální povánoční dezert, protože jsem do něj upotřebila i nějaké zbylé cukroví. I když jsme ho letos měli relativně málo - pekla jsem asi devět druhů, většinou z půlky dávky - stejně se nakonec všechno nesnědlo. Do toho se u nás sešlo i cukroví od mojí a manželovy maminky a jako každý rok zbyla v lednici malá krabice, kterou poslední týden každý obcházel obloukem. Vyhodit ho mi bylo líto, zamražené a následně rozmražené by u nás moc úspěch nemělo, tak kam s ním? Do cheesecaku! Když jsem přemýšlela, jaké sušenky použiju do korpusu, aby ladily s perníkovou náplní, padl mi zrak právě na tu pozapomenutou krabici. Vybrala jsem spíš suché cukroví, pár kousků bylo politých čokoládou s pistáciemi a mrazem sušenými malinami, něco i slepené marmeládou, proč ne, jen toho s krémem bych se asi bála, aby to během pečení nenadělalo nějakou paseku. Do náplně jsem přidala lžičku perníkového koření a vanilky, polila čokoládovou ganache a dozdobila granátovými zrníčky, čokoládovými hoblinkami, eukalyptem, svitky skořice a badyánem... no, vánoční cheesecake jak vyšitý!

PS: Cukroví mám v mrazáku ještě tak na další tři cheesecaky, přece ho nevyhodím!

Kulatou otevírací formu vyložíme pečícím papírem (dno) a vymažeme máslem (boky). Cukroví/sušenky rozdrtíme najemno a smícháme s rozpuštěným máslem. Máslo přilévejte postupně, je možné, že ho budete potřebovat o něco méně - záleží, jak mastné máte samotné cukroví/sušenky. Celá směs by měla být zvlhčená rozpuštěným máslem a po zmáčknutí v ruce tvořit hrudky. Pokud je naopak stále příliš suchá, přidáme ještě trochu másla. Poté ji prsty či lžící natlačíme na dno formy a rovnoměrně upěchujeme. Dáme na 10 minut do lednice vychladit.

Mezitím si připravíme krémovou náplň. V mixéru na nízké otáčky vyšleháme sýr se zakysanou smetanou a cukrem dohladka, po jednom zašleháme vajíčka a nakonec i mouku, perníkové koření, vanilku a sůl. Krém nalijeme na vychlazený korpus a uhladíme stěrkou. 

Troubu předehřejeme na 160°C. Formu dáme na prostřední mřížku a pod ní hlubší pekáček, kam jsme nalili vroucí vodu (druhá varianta je že formu důkladně obalíme alobalem, dáme ji do pekáčku a vodu nalijeme zhruba do 1/2 výšky formy). Cheesecake pečeme 60 - 70 minut, střed b měl být ztuhlý a jenom mírně se chvět, když formou lehce zahýbeme. Poté ho necháme asi hodinu odpočívat ve vypnuté a pootevřené troubě a nakonec vychladíme v lednici, minimálně 6 hodin, nejlépe přes noc. Na vychlazený cheesecake nalijeme čokoládovou polevu (viz níže), můžeme i dozdobit - já jsem použila granátová zrníčka, čokoládové hoblinky, eukalyptus, skořicové svitky a badyán. 

Tip: Krok, kdy se cheesecake nechá ve vypnuté troubě, doporučuji nevynechávat. Dojde tím k postupnému vyrovnání teplot a cheesecake nepoprská.

Čokoládová poleva

V rendlíku nebo v misce v mikrovlnce ohřejeme smetanu téměř až  bodu varu, poté do ní nalámeme čokoládu a mícháme do rozpuštění. Necháme lehce zchladnout.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


2018-01-15 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI