Korpus (kulatá forma o průměru 20cm): | |||||
vánoční cukroví nebo sušenky (Lotus, Ikea sušenky) | 300 g | máslo (rozpuštěné) | 100 g | ||
Náplň: | |||||
čerstvý smetanový sýr | 600 g | zakysaná smetana | 1 kelímek (cca 200ml) | cukr krystal | 150 g |
vejce | 3 ks | hladká mouka | 3 lžíce | perníkové koření | 1 lžička |
vanilkový extrakt | 1 lžička | sůl | špetka | ||
Čokoládová poleva: | |||||
čokoláda | 70 g | smetana ke šlehání | 70 ml |
S nápadem na perníkový cheesecake jsem si pohrávala už dlouho, nakonec na něj došlo až po Vánocích a vlastně to byl ideální povánoční dezert, protože jsem do něj upotřebila i nějaké zbylé cukroví. I když jsme ho letos měli relativně málo - pekla jsem asi devět druhů, většinou z půlky dávky - stejně se nakonec všechno nesnědlo. Do toho se u nás sešlo i cukroví od mojí a manželovy maminky a jako každý rok zbyla v lednici malá krabice, kterou poslední týden každý obcházel obloukem. Vyhodit ho mi bylo líto, zamražené a následně rozmražené by u nás moc úspěch nemělo, tak kam s ním? Do cheesecaku! Když jsem přemýšlela, jaké sušenky použiju do korpusu, aby ladily s perníkovou náplní, padl mi zrak právě na tu pozapomenutou krabici. Vybrala jsem spíš suché cukroví, pár kousků bylo politých čokoládou s pistáciemi a mrazem sušenými malinami, něco i slepené marmeládou, proč ne, jen toho s krémem bych se asi bála, aby to během pečení nenadělalo nějakou paseku. Do náplně jsem přidala lžičku perníkového koření a vanilky, polila čokoládovou ganache a dozdobila granátovými zrníčky, čokoládovými hoblinkami, eukalyptem, svitky skořice a badyánem... no, vánoční cheesecake jak vyšitý!
PS: Cukroví mám v mrazáku ještě tak na další tři cheesecaky, přece ho nevyhodím!
Kulatou otevírací formu vyložíme pečícím papírem (dno) a vymažeme máslem (boky). Cukroví/sušenky rozdrtíme najemno a smícháme s rozpuštěným máslem. Máslo přilévejte postupně, je možné, že ho budete potřebovat o něco méně - záleží, jak mastné máte samotné cukroví/sušenky. Celá směs by měla být zvlhčená rozpuštěným máslem a po zmáčknutí v ruce tvořit hrudky. Pokud je naopak stále příliš suchá, přidáme ještě trochu másla. Poté ji prsty či lžící natlačíme na dno formy a rovnoměrně upěchujeme. Dáme na 10 minut do lednice vychladit.
Mezitím si připravíme krémovou náplň. V mixéru na nízké otáčky vyšleháme sýr se zakysanou smetanou a cukrem dohladka, po jednom zašleháme vajíčka a nakonec i mouku, perníkové koření, vanilku a sůl. Krém nalijeme na vychlazený korpus a uhladíme stěrkou.
Troubu předehřejeme na 160°C. Formu dáme na prostřední mřížku a pod ní hlubší pekáček, kam jsme nalili vroucí vodu (druhá varianta je že formu důkladně obalíme alobalem, dáme ji do pekáčku a vodu nalijeme zhruba do 1/2 výšky formy). Cheesecake pečeme 60 - 70 minut, střed b měl být ztuhlý a jenom mírně se chvět, když formou lehce zahýbeme. Poté ho necháme asi hodinu odpočívat ve vypnuté a pootevřené troubě a nakonec vychladíme v lednici, minimálně 6 hodin, nejlépe přes noc. Na vychlazený cheesecake nalijeme čokoládovou polevu (viz níže), můžeme i dozdobit - já jsem použila granátová zrníčka, čokoládové hoblinky, eukalyptus, skořicové svitky a badyán.
Tip: Krok, kdy se cheesecake nechá ve vypnuté troubě, doporučuji nevynechávat. Dojde tím k postupnému vyrovnání teplot a cheesecake nepoprská.
Čokoládová poleva
V rendlíku nebo v misce v mikrovlnce ohřejeme smetanu téměř až bodu varu, poté do ní nalámeme čokoládu a mícháme do rozpuštění. Necháme lehce zchladnout.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI