Piškotová bábovka svatého Klementa zpět

Ingredience:
změklé máslo150 gkrupicový cukr150 grozšlehaná vejce2 ks
citron (nastrouhaná kůra i vymačkaná šťáva)1 kspomeranč (nastrouhaná kůra i vymačkaná šťáva)1 kspolohrubá mouka175 g
prášek do pečiva5 gmlékocca 1 lžíce
Sirup:
zlatý sirup (můžete nahradit i medem)3 lžícekrupicový cukr125 gvoda200 ml
celá skořice1 kspomeranč1 ks
změklé máslo 150 g, krupicový cukr 150 g, rozšlehaná vejce 2 ks, citron (nastrouhaná kůra i vymačkaná šťáva) 1 ks, pomeranč (nastrouhaná kůra i vymačkaná šťáva) 1 ks, polohrubá mouka 175 g, prášek do pečiva 5 g, mléko cca 1 lžíce, zlatý sirup (můžete nahradit i medem) 3 lžíce, krupicový cukr 125 g, voda 200 ml, celá skořice 1 ks, pomeranč 1 ks

Příprava

Tato malá měkká piškotová bábovička je nádherně vláčná a příjemně nakyslá díky citrusovým plodům, jejichž chuť se objevuje jak v těstě, tak v sirupu, do kterého celou nádheru po upečení zalijete.

Troubu předehřejte na 180°C. Máslo vyšlehejte s cukrem do světlého a nadýchaného krému. Postupně zašlehávejte vejce (pozor musí být pokojové teploty), dokud se celá směs nespojí.

Do směsi přidejte obě nastrouhané kůry, přisypte mouku smíchanou s kypřícím práškem a opatrně ji zamíchejte do těsta. Nyní použijte šťávu z pomeranče a citronu. Do těsta vmíchejte po jedné velké polévkové lžíci z obou druhů šťáv. Zbytek si schovejte do sirupu.

Formu na bábovku (vymazanou, vysypanou) postavte do žáruvzdorné nádoby, těsto naplňte do formy (mělo by sahat něco málo přes polovinu výšky formy). Do nádoby nalijte horkou vodu, která bude sahat do poloviny formy a pečte v troubě cca 35-40 minut, dokud bábovka nevyběhne, nezpevní a nezezlátne. (Pro kontrolu píchněte špejlí do středu, mělo by na ní ulpět jen pár vlhkých drobků, rozhodně ne tekuté těsto.)

Na přípravu sirupu dejte do rendlíku zlatý sirup (med), cukr, vodu, zbývající citrusovou šťávu a skořici. Uveďte do varu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Pomeranč nakrájejte na tenké plátky a přidejte do hrnce. Snižte výkon sporáku a vařte, dokud sirup nezhoustne.

Až bude bábovka hotová, vyjměte ji z nádoby s vodou, vyklopte na servírovací talíř a nechte trochu zchladnout. Já jsem střed lehce vykrojila pomocí lžíce a naskládala do něj nakrájené jahody, následně jsem vše zalila citrusovým sirupem. Vy ale nic vykrajovat nemusíte a postačí, když bábovku ozdobíte právě jen sirupem s kousky pomeranče. I když s jahodami to vážně nemá chybu.

Dobrou chuť!

PS: Máte-li doma malé zapékací formičky na suflé, nebojte se těsto rozdělit do několika malých báboviček.

2015-03-30 Dezerty

Autor:

Počet porcí
6
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI