Korpus: | |||||
vejce | 5 ks | cukr | 1 hrnek | hladká mouka | 1 hrnek |
Krém: | |||||
mascarpone | 250 g | smetana ke šlehání | 400 ml | lemon curd | 3 lžíce |
cukr moučka | 50 g | ||||
Dále budete potřebovat: | |||||
jahody | min 400 g |
Klasický piškotový korpus jsem už pekla mockrát, nad tímhle ale přímo jásám. Žádný kypřící prášek, ani jedlá soda, jen vajíčka, mouka a cukr. Žádné žloutky a bílky zvlášť, žádné šlehání bílkového sněhu, jen celá vajíčka vyšlehaná s cukrem. A přece je nadýchaný jako obláček cukrové vaty. Kouzlo spočívá v tom, že ta vajíčka s cukrem šleháte dlouho. Opravdu dlouho. Minimálně 10 minut, klidně až 20 (tady se hodí mixér, který šlehá za vás - já jsem si během toho pověsila na balkóně prádlo). Tím dlouhým šleháním totiž nejen nabudou na objemu, ale i zpevní a během pečení nespadnou. Výsledkem je měkkounký a lehounký piškot. Se smetanovým mascarpone, jahodami a lemon curd pak za pár minut vykouzlíte dort jedna báseň!
A mimochodem, to mascarpone s lemon curd chutná jak citrónová zmrzlina!
Korpus
V mixéru vyšleháme vajíčka s cukrem, až zesvětlají a nabudou (zhruba ztrojnásobí svůj objem). Šleháme dlouho, min. 10 minut, to zaručí, že piškot bude nadýchaný a během pečení nespadne. Mouku prosejeme a do vyšlehaných vajíček ji postupně (po 2 lžících) vmícháme stěrkou. Těsto opatrně, ale důkladně promícháme, mouka má tendenci padat ke dnu a objevit se, až když budeme těsto lít do formy.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Rozevírací kulatou formu lehce vymažeme máslem, dno i boky, a celou vyložíme pečícím papírem. Nalijeme do ní těsto, povrch uhladíme stěrkou a dáme péct. Doba pečení závisí na velikosti formy, viz "tip" níže. Během pečení pro jistotu neotvíráme troubu, až během posledních 10-15 minut, kdy je potřeba zkontrolovat, zda je piškot upečený. Testujeme špejlí, jakmile je po vytažení suchá, je hotovo. Piškot necháme asi 10 minut odpočinout ve formě na mřížce, poté ho opatrně vyjmeme a necháme zcela vychladnout.
Tip: Korpus si můžete upéct v jakékoliv kulaté formě, kterou máte doma, nebo podle toho, pro kolik strávníků či jak vysoký chcete dort mít. Od toho se odvíjí doba pečení. Já jsem ho pekla už třikrát. Poprvé ve formě o průměru 24 cm to trvalo 25-30 minut, prokrajovala jsem na dva pláty. Podruhé ve formě o průměru 20 cm bylo těsto dost vysoké, až ke kraji formy, takže jsem ji vyložila pečícím papírem tak, aby okraje přesahoval o 4 cm. Pekla jsem ho asi 30 minut, ale uprostřed zůstal nedopečený. Dort, který je na fotce, jsem pekla 40 minut, piškot se povedl krásně, jen jsem musela seříznout vrch, který byl připečený.
Krém
Na krém dáme do mixéru mascarpone a cukr, lehce prošleháme. Přidáme smetanu a šleháme na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvýšíme výkon téměř na maximum a rychle vyšleháme tuhý krém. Šleháme max. dvě minuty, aby se krém nepřešlehal a nezdrcnul.
Sestavení dortu
Pokud je to potřeba, korpus seřízneme dorovna. Poté ho dvakrát prořízneme, získáme tak 3 pláty (pokud dort pečete ve větší formě, půjde možná prokrojit jen jednou). Spodní plát korpusu potřeme 1 lžící lemon curd a 1/3 krému, poklademe plátky jahod a přiklopíme druhým plátem, lehce ho přitiskneme a srovnáme, aby byl dort hezky rovný. Opět potřeme 1 lžící lemon curd a 1/3 krému, poklademe jahodami. Přiklopíme třetím plátem a poslední třetinou krému pomažeme vrch a boky dortu. Pokud bude korpus trochu prosvítat, ničemu to nevadí, tzv. semi-naked cakes, čili "polonahaté dorty" :-), jsou teď v módě. Dort necháme alespoň půl hodiny vychladit v ledničce, poté dozdobíme plátky jahod. Postupně je vyskládáme po obvodu dortu, plátky skládáme přes sebe a postupujeme směrem doprostřed, kam dáme několik jahod vcelku. Zbylou lžíci krému si dáme do sáčku s ustřihnutou špičkou a jahody jím pocákáme.
1 hrnek = 250 ml
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI