Těsto na rohlíčky (32 ks): | |||||
hladká mouka | 400 g | sůl | špetka | změklé máslo | 250 g |
zakysaná smetana | 180 - 200 g | ||||
Maková náplň: | |||||
mletý mák | 100 g | mléko | 200 ml | cukr krupice | 2 lžíce |
piškotové drobečky | 30 - 40 g | rum | dle chuti | citronová kůra nebo pár kapek citronového oleje | dle chuti |
Tvarohová náplň: | |||||
měkký tvaroh v kostce | 250 g | čerstvý krémový sýr (Lučina, Philadelphia, Palouček...) | 2 lžíce | cukr krupice | 4 lžíce |
velký žloutek | 1 ks | citronová kůra nebo citronový olej | dle chuti | rozinky máčené v rumu | dle chuti |
Když jsem před dvěma lety zveřejnila recept na kremrole, jedna ze čtenářek mi napsala, že ze stejného těsta peče šátečky. Samozřejmě mi to nedalo a vyzkoušela jsem, i když trochu se zpožděním. A protože šátečky na blogu už mám, sice z jiného těsta, tak jsem zkusila rohlíčky. A výsledek? Rychlé, jednoduché a mooooc dobré.
Hned po upečení jsou rohlíčky krásně křehké, další dny pak jemné a vláčné. Naplnit si je můžete čímkoliv, já zvolila u nás oblíbenou klasiku tvaroh a mák. Na internetu koluje hodně podobných variant těsta, některé používají místo zakysané smetany šlehačku, jiné zase přidávají vejce. Každopádně s těstem se moc dobře pracuje, je pružné a nelepí. Neobsahuje cukr, takže by se dalo určitě použít i na slano. Možná zkusím příště.
Rohlíčky se připravuji stejným způsobem jako asi všem dobře známé Svatomartinské rohlíčky. Těsto rozválíte do kulaté placky a rozdělíte na osminy. Pokladete náplní a zatočíte do rohlíčku. Nicméně udělat si z těsta můžete klidně i výše zmíněné šátečky.
Prosátou mouku smíchejte se solí, přidejte na kousky nakrájené lehce změklé máslo a smetanu. Vypracujte hladké a nelepivé těsto, nejlépe to jde v kuchyňském robotu. Zabalte do folie a dejte alespoň na hodinu odpočinout do lednice.
Troubu předehřejte na 180 stupňů, 2-3 plechy vyložte pečícím papírem.
Těsto rozdělte na čtyři stejné díly, každý rozválejte na kulatou placku a rozdělte na 8 dílů. Na každý díl dejte lžičku náplně a stočte do rohlíčku. Rohy upravte tak, aby náplň nevytékala.
Rohlíčky vyskládejte na plech a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 15-20 minut, až jsou hezky do zlatova. Po vytažení z trouby nechte chvilku vychladnout, pak hodně posypte moučkovým cukrem. Uchovávejte v uzavřené dóze.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI