Pohankové muffiny zpět

Ingredience:
světlá pohanka200 gvlašské ořechy200 gbanány6 - 8 ks
rostlinné mléko150 mljavorový sirup4 lžícekypřící prášek bez fosfátů1 lžička
jedlá soda1 lžičkaskořice2 lžičkysůl špetka
kvalitní hořká čokoláda100 g
Krém:
hraška vanilka80 grostlinné mléko400 mlkokosový olej2 lžíce
citronová šťáva3 lžícejavorový sirup4 lžícevanilkový lusk dle chuti
světlá pohanka 200 g, vlašské ořechy 200 g, banány 6 - 8 ks, rostlinné mléko 150 ml, javorový sirup 4 lžíce, kypřící prášek bez fosfátů 1 lžička, jedlá soda 1 lžička, skořice 2 lžičky, sůl špetka, kvalitní hořká čokoláda 100 g, hraška vanilka 80 g, rostlinné mléko 400 ml, kokosový olej 2 lžíce, citronová šťáva 3 lžíce, javorový sirup 4 lžíce, vanilkový lusk dle chuti

Příprava

Pohankové muffinky se staly u nás doma závislostí. Nejen jako dezert, když vás honí mlsná, ale i bez výčitek, jako dobrá snídaně s hrnkem dobrého kakaa.

Na tyto muffinky není potřeba žádný olej ani cukr. A přesto jsou vláčné a lahodné. Základem těsta je pohanka, vlašské ořechy a banány. Krém je zhotoven z Hrašky vanilky, takže muffinek je i bohatý na bílkoviny. Krém si navíc můžete dochutit dle libosti. Můžete ho nechat vanilkový nebo přidat kakao, skořici či kávu.

Světlou pohanku vložíme do nožového mixéru a umeleme na mouku. Přendáme do mísy.
Vlašské ořechy nameleme nebo rozmixujeme v nožovém mixéru a přidáme k pohankové mouce.
Banány rozmixujeme se skořicí, špetkou soli, mlékem a javorovým sirupem a přilijeme k suchým ingrediencím.
Přidáme kypřící prášek, jedlou sodu a nasekanou čokoládu.
Vše pořádně promícháme a plníme do připravených košíčků velkou polévkovou lžící.
Košíčky plníme tak do dvou třetin.
Pečeme na 180°C/25-30minut.

Krém:
Hrašku Vanilku rozmícháme ve studeném rostlinném mléce metličkou a za občasného míchání vaříme na mírném ohni 20 minut.
Vznikne nám velmi hustá kaše, kterou necháme vychladnout.
Vychladlou kaši (nepanikařte, bude to velmi hustá hmota) přendáme do nožového mixéru. Přidáme kokosový olej, citrónovou šťávu, sirup a vše mixujeme na hladkou směs.
Přidáme vnitřek vanilkového lusku nebo ingredience dle chuti (kakao nebo skořici, či lžíci silné kávy...) a vše ještě promixujeme.
Naplníme si zdobící sáček a zdobíme upečené vychladlé muffiny.
Pokud chcete více krému, je potřeba do muffinku vytlačit díru, já používám tento děrovač, ale šikovná kuchařka si určitě vystačí i s hrubším koncem vařečky nebo jiným náčiním. 

2016-06-16 Dezerty

Poznámka

Čokoládu můžete nahradit borůvkami, višněmi, hruškou či banánem nakrájeným na kousky. Do krému můžete použít místo vanilky lžíci kakaa nebo 1 - 2 lžičky skořice nebo dochutit krém silnou kávou.

Autor:

Počet porcí
24
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI