Ingredience: | |||||
předmáčené švestky (váženo v mokrém stavu) | 65 g | perníkové koření | 1/2 lžičky | jedlá soda | 1/2 lžičky |
Bio České Ghíčko | 70 g | panela | 50 g | pohanková mouka | 150 g |
kakaový prášek | 1 lžíce |
Bezlepkové těsto je pro mě vždy výzva a cukroví dvojnásob. Vždy se mi těsto z jednodruhové mouky drolilo a rozpadalo, ale tentokrát ne, vše se změnilo po přidání sušených švestek, které skvěle pojí. Díky Ghí není těsto vysušené a krásně drží pohromadě. Perníčky jsou výborné, každý den měknou a po přidání jablíčka ještě více a jsou prostě moc dobré. Malý na ně chodí a to podotýkám, že baští i klasické, takže když mu chutnají je to velký úspěch. S těstem se krásně pracuje i vykrajuje, mám z něj velkou radost.
Příprava je snadná. Předmáčené švestky dáme do vysoké nádoby, přidáme panelu, kakaový prášek, Ghí, perníkové koření a vše rozmixujeme pomocí tyčového mixéru dohladka. Následně směs přendáme do mísy a přidáme jedlou sodu a pohankovou mouku, vše důkladně propracujeme. Těsto se nesmí příliš lepit, případně přidáme trochu mouky, já už nepřidávala. Těsto dáme do sáčku a necháme v chladu odpočinout. Pohanková mouka nasaje, tudíž raději do těst příliš mouky nepřidávejte.
Vychlazené a odpočinuté těsto vyjmeme tak 20 minut předem, propracujeme jej a dáme se do práce. Lehce si pomoučníme podložku, vyválíme těsto vysoké minimálně 0,5 cm, lépe vyšší. Vykrojíme požadované tvary, přemístíme na plech vystlaný pečícím papírem. Pečeme na 180°C přibližně 10 minut, každá trouba peče jinak, prostě hlídáme.
Upečené perníčky necháme vychladnout a následně můžeme ozdobit polevou. Já nejčastěji zdobím jen cukrem, vodou a citronem, nebo naředěným cocosmus, či bílkovou polevou.
Perníčky uložíme do dózy, přidáme jablíčko a necháme pár dní odležet, ale u nás tohle fakt nefunguje.
Záměrně jsme kvůli alergikům nepřidala med. Přidáním medu se zlepší práce s těstem a i finální měkkost, jen se bude muset upravit poměr surovin.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI