Ingredience: | |||||
pohanková mouka hladká (bio Harmonie) | 250 g | Koko Ghí | 180 g | namletý kokosový cukr | 70 g |
lískové ořechy | 100 g | vanilkový lusk - vanilka z něj | 1 ks | sůl | špetka |
Tapioka škrob Adveni | 2 lžíce | namletý kokosový cukr | na obalení |
Začínám pomalu připravovat vánoční cukroví, potřebuji jej do adventního kalendáře pro našeho malého mlsáčka. A čím jiným začít než klasikou. Pohankové vanilkové rohlíčky s Koko Ghí, naprosto senzační pro ty, kteří si nemůžou dopřát chuť másla, Ghí nebo-li přepuštěné máslo je zbaveno mléčné bílkoviny, tudíž s tímto cukroví nemusíte mít výčitky. Kombinace Ghí s kokosovým olejem je skvělá, vůně a chuť jedinečná, to prostě nelze popsat.
Původní recept mám od své kamarádky, která navštívila kurz pečení bez lepku, bohužel jsem se před rokem nemohla zúčastnit, a tak se o něj se mnou podělila. Jelikož toto těsto mám ráda i jen tak na přípravu sušenek, tak jsem si suroviny trošku upravila přidáním Tapioka škrobu, který je výživný a zároveň nám usnadní práci s těstem. Další velmi prospěšnou téměř stěžejní ingrediencí je Koko Ghí, které je za mě jedinečné svoji chutí, vůní a pro přípravu těchto rohlíčků se skvěle hodí. Minulé Vánoce jsem připravovala tyto rohlíčky s Alsanem bio, ale této chuti se nic nevyrovná a rozhodně stojí za vyzkoušení.
Připravuji je již druhým rokem, ale koko Ghí se u nás velmi rychle zabydlí. Koko Ghí je kombinace ghíčka s bio kokosovým olejem. Má velmi jemnou chuť s nádechem po kokosu, prostě pecka. V lednici úžasně zatuhne jako kokosový olej, tudíž Koko Ghí najde uplatnění i v nepečených laskominách či raw dezertech. Minulé Vánoce byly tři dávky a obávám se, že letos tomu nebude jinak. Škoda jen, že nejde cítit tu vůni, jsou prostě luxusní. A nyní jak na ně…
Odvážíme si jednotlivé ingredience, pohankovou mouku, ghí, nameleme si lískové ořechy společně s kokosovým cukrem, vyškrábneme vanilku z vanilkového lusku.
Nasypeme si na pracovní plochu pohankovou mouku a přidáme ostatní suroviny, vypracujeme těsto, já nepřidávala nic navíc. Důkladně prohnětené těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme do druhého dne uležet.
Druhý den vyndáme hodinu předem, než s ním budeme pracovat, hodně nám v lednici díky Ghí zatuhne.
Těsto opět lehce propracujeme a připravíme z něj rohlíčky, které klademe na plech s pečícím papírem. Osvědčilo se mi připravovat vanilkové rohlíčky s pomocí pečícího papíru, na kterém rohlíčky vyválím a stočím.
Přeci jen s bezlepkovým těstem je trošku víc práce, počítejte s tím.
Připravené rohlíčky vložíme do předehřáté trouby, pečeme na 180°C přibližně 20 – 25 minut, záleží na tloušťce, určitě se nevyplatí dělat příliš tenké, rohlíčky jsou křehké a rozpadly by se.
Upečené rohlíčky poznáte snadno, začnou nádherně vonět a provoní celý dům, s Ghí určitě 20-25 minut. Zkoušela jsem s Alsanem bio, ale ta chuť není taková a pečení je kratší.
Upečené rohlíčky necháme vychladnout, nepospícháme, jinak se nám rozlámou, následně je již jen obalíme v namletém kokosovém cukru. Já si nasypala namletý kokosový cukr na talíř, položila do něj vanilkový rohlíček a druhou rukou posypala. Nemusíte se bát, po vychladnutí již tak křehké nejsou.
Přeji příjemné mlsání a pohodové, klidné Vánoce.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI