Korpus: | |||||
pohanková mouka | 150 g | jablko | 1 ks | mandlové mléko | 300 ml |
Alsan + na vytření formy | 150 g | datlový sirup | dle chuti | karob | na vysypání formy |
bezfosfátový prášek do pečiva Amylon | 1 lžička | ||||
Náplň: | |||||
Šmakoun | 200 g | hruška | 1 ks | med | 2 - 3 lžíce |
mandlové mléko | 100 ml | České Ghíčko | 2 lžíce | ||
Přeliv: | |||||
jablka | 5 ks | skořice | 1 lžička | vanilkový cukr | 1 lžička |
agarové vločky | 1 lžíce | voda | 150 ml | mandle a maliny | na ozdobení |
Vždy když vidím recept na nějaký fakt pěkný dort, dostanu na něj chuť. Ne vždy je pro nás vhodný a musím vymyslet alternativu, aby mohl ochutnat i syn.
Nahradit tvaroh nebo zakysanou smetanu je prostě problém. Když jsem dělala tento dort, byla jsem fakt nervózní, ale šmakoun mě nezklamal. Tento dortík je lehký a moc chutný.
Jablka nastrouháme na pyré. Jablka a datový sirup šleháme společně s Alsanem, který si necháme povolit. Prosejeme mouku a vmixujeme společně s práškem do pečiva a mandlovým mlékem.
Dortovou formu si vytřeme Alsanem a vysypeme karobem.
Rozehřejeme si troubu na 180°C. Nalijeme těsto do formy a pečeme 30 minut. Vyzkoušíme špejlí, jestli je korpust dostatečně upečen.
Náplň:
Rozkrájíme si šmakouna, rozmixujeme tyčovým mixérem, dáme do robota nebo umixujeme společně s Českým Ghíčkem, nastrouhanou hruškou, medem a mandlovým mlékem.
Přeliv:
ve vodě si na chviličku namočíme agarové vločky, rozvaříme, přidáme nastrouhaná jablka a skořici. Povaříme 5 minut.
Po vychladnutí korpusu rozetřeme náplň a následně přeliv z jablek. Můžeme posypat skořicí a ozdobíme mandlemi a malinami. Dort necháme vychladit v lednici. Já již skořicí nesypala.
Vanilkový cukr si můžete doma udělat sami. Stačí prázdné lusky vanilky zasypat třtinovým cukrem.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI