Pohankový koláč s černým a červeným rybízem, borůvkami, přírodním šmakounem a kokosovou smetanou zpět

Ingredience:
vejce5 kstřtinový cukr80 gBio České Ghíčko2 lžíce
slunečnicový olej2 lžícepohanková mouka hladká200 gmandlové mléko200 ml
kypřící prášek bez fosfátů1 kskokosová smetana Soyatoo1 kspřírodní Šmakoun100 g
červený rybíz dle chutičerný rybíz dle chutiborůvky dle chuti
Ghí na vymazání formypohanková mouka hladká na vysypání formysměs ovoce (borůvky, červený a černý rybíz)2 - 3 hrsti
vejce 5 ks, třtinový cukr 80 g, Bio České Ghíčko 2 lžíce, slunečnicový olej 2 lžíce, pohanková mouka hladká 200 g, mandlové mléko 200 ml, kypřící prášek bez fosfátů 1 ks, kokosová smetana Soyatoo 1 ks, přírodní Šmakoun 100 g, červený rybíz dle chuti, černý rybíz dle chuti, borůvky dle chuti, Ghí na vymazání formy, pohanková mouka hladká na vysypání formy, směs ovoce (borůvky, červený a černý rybíz) 2 - 3 hrsti

Příprava

Lehoučký nadýchaný koláč s chutí po tvarohu a kokosu. Tak přesně takový je tento koláč, příliš se u nás neohřál a jen se po něm zaprášilo. 
Šmakouna používám moc ráda, dokáže nahradit sýry, ale i tvaroh. Když se namíchá s rostlinnou smetanou, je ve výsledku od tvarohu k nerozeznání. Nejlépe chutná ještě vlažný. Pokud máte spoustu rybízu, neváhejte ani chviličku a dopřejte si na bílkoviny bohatý koláč s ovocem.

Tento koláč je velmi jednoduchý a rychlý. Vejce třeme s cukrem do podoby krému, přidáme za stálého šlehání Ghí a olej, následně již jen metlou vmícháme pohankovou mouku s kypřícím práškem a přiléváme mandlové mléko, mandlového mléka přidáme tolik, aby bylo těsto řidší a lépe se nám do formy lilo. Vzniklé těsto nalijeme do tukem vytřené a moukou vysypané formy. Vyšleháme si kokosovou smetanu soyatoo, nastrouháme najemno šmakouna a následně jej dohladka rozmixujeme tyčovým mixérem a pak již jen smícháme za pomoci šlehání s vyšlehanou kokosovou smetanou. Je na vás zda si dáte stranou část smetany na následné nazdobení upečeného koláče, já ji použila do koláče celou ve směsi se šmakounem. Směs kokosové smetany a šmakouna navrstvíme na těsto, nemusíme řešit zdobení, při pečení se slije v jeden celek. Celou plochu koláče již jen libovolně doplníme ovocem, já dala největší podíl borůvek, nakombinovala jsem s červeným a černým rybízem, použila jsem celkem přibližně 5 hrstí ovoce.
Připravený koláč vložíme do předem předehřáté trouby, pečeme na 180°C přibližně 30 minut, vyzkoušíme špejlí. Když je koláč téměř pečený, pohodíme střed směsí ovoce.

Necháme vychladnout, ale nejlépe chutná ještě teplý.

2016-07-25 Dezerty

Poznámka

Jelikož jsem připravovala koláč rovněž pro syna, použila jsem jen polovinu balení šmakouna, hlavně z důvodu, že jsme měli již na bílkoviny bohatý oběd. Klidně ale můžete použít celé balení šmakouna. Použila jsem formu o průměru 27cm a o výšce 4cm.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI