Ingredience: | |||||
vejce | 5 ks | třtinový cukr | 80 g | Bio České Ghíčko | 2 lžíce |
slunečnicový olej | 2 lžíce | pohanková mouka hladká | 200 g | mandlové mléko | 200 ml |
kypřící prášek bez fosfátů | 1 ks | kokosová smetana Soyatoo | 1 ks | přírodní Šmakoun | 100 g |
červený rybíz | dle chuti | černý rybíz | dle chuti | borůvky | dle chuti |
Ghí | na vymazání formy | pohanková mouka hladká | na vysypání formy | směs ovoce (borůvky, červený a černý rybíz) | 2 - 3 hrsti |
Lehoučký nadýchaný koláč s chutí po tvarohu a kokosu. Tak přesně takový je tento koláč, příliš se u nás neohřál a jen se po něm zaprášilo.
Šmakouna používám moc ráda, dokáže nahradit sýry, ale i tvaroh. Když se namíchá s rostlinnou smetanou, je ve výsledku od tvarohu k nerozeznání. Nejlépe chutná ještě vlažný. Pokud máte spoustu rybízu, neváhejte ani chviličku a dopřejte si na bílkoviny bohatý koláč s ovocem.
Tento koláč je velmi jednoduchý a rychlý. Vejce třeme s cukrem do podoby krému, přidáme za stálého šlehání Ghí a olej, následně již jen metlou vmícháme pohankovou mouku s kypřícím práškem a přiléváme mandlové mléko, mandlového mléka přidáme tolik, aby bylo těsto řidší a lépe se nám do formy lilo. Vzniklé těsto nalijeme do tukem vytřené a moukou vysypané formy. Vyšleháme si kokosovou smetanu soyatoo, nastrouháme najemno šmakouna a následně jej dohladka rozmixujeme tyčovým mixérem a pak již jen smícháme za pomoci šlehání s vyšlehanou kokosovou smetanou. Je na vás zda si dáte stranou část smetany na následné nazdobení upečeného koláče, já ji použila do koláče celou ve směsi se šmakounem. Směs kokosové smetany a šmakouna navrstvíme na těsto, nemusíme řešit zdobení, při pečení se slije v jeden celek. Celou plochu koláče již jen libovolně doplníme ovocem, já dala největší podíl borůvek, nakombinovala jsem s červeným a černým rybízem, použila jsem celkem přibližně 5 hrstí ovoce.
Připravený koláč vložíme do předem předehřáté trouby, pečeme na 180°C přibližně 30 minut, vyzkoušíme špejlí. Když je koláč téměř pečený, pohodíme střed směsí ovoce.
Necháme vychladnout, ale nejlépe chutná ještě teplý.
Jelikož jsem připravovala koláč rovněž pro syna, použila jsem jen polovinu balení šmakouna, hlavně z důvodu, že jsme měli již na bílkoviny bohatý oběd. Klidně ale můžete použít celé balení šmakouna. Použila jsem formu o průměru 27cm a o výšce 4cm.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI