Ingredience: | |||||
vejce | 5 ks | kokosový cukr | 40 g | České Ghíčko Bio | 80 g |
pohanková mouka hladká | 280 g | bezfosfátový kypřící prášek bio-nebio | 2 lžičky | voda | 150 ml |
třešně | dle potřeby | borůvky | dle potřeby | Ghí | na vymazání formy |
rýžová mouka polohrubá | na vysypání formy |
Máme tu léto, nevím jak u vás, ale u nás se letos urodilo spousta domácího ovoce. Jahůdky už máme sklizené a nyní sklízíme a zpracováváme třešně a borůvky.
Jelikož je mi líto nechat třešničky ladem, ráno jsem je rychle natrhala a přidala do koláče společně s borůvkami. Tento koláč je velmi rychlý a nenáročný a zvládne jej připravit každý. Vznikl velmi chutný a nadýchaný koláč, který si dopřejeme k odpolední ledové kávičce z Ghítely. Navíc mi dorazila čerstvá zásoba Českého Ghíčka a tomu se prostě nedalo odolat.
Oddělíme si žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s kokosovým cukrem. Do vyšlehaných žloutků s cukrem přidáme Ghí a necháme opět šlehat. Mezitím si vyšleháme bílky, které dáme stranou. Do vyšlehaných žloutků s cukrem a Ghí, přidáme pohankovou mouku, kterou již jen metlou zašleháme do připravovaného těsta. Během zašlehávání přiléváme vodu a nakonec přidáme kypřící prášek, znovu metlou promícháme a nakonec již jen lehce vmícháme vyšlehané bílky. Připravené těsto nalijeme do formy, kterou jsme si vymazali Ghíčkem a vysypali rýžovou polohrubou moukou. Do těsta již jen nandáme námi zvolené ovoce. Je již na vás, zda přidáte drobenku či nikoliv.
Připravený koláč vložíme do rozehřáté trouby a pečeme na 180°C, přibližně 20 minut, vyzkoušíme špejlí.
Koláč necháme vychladnout.
Přeji dobrou chuť.
Připravovala jsem tento koláč rovněž pro syna, který není zvyklý tolik sladit, doporučuji tedy přidat drobenku, kterou připravíme z pohankové mouky, tuku a cukru nebo přidat do těsta cukr navíc. Koláč můžeme připravit i z mouky obsahující lepek – špaldové, prostě kterou máte rádi.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI