Pohankový koláč s třešněmi, borůvkami a Českým Ghíčkem zpět

Ingredience:
vejce5 kskokosový cukr40 gČeské Ghíčko Bio80 g
pohanková mouka hladká280 gbezfosfátový kypřící prášek bio-nebio2 lžičkyvoda150 ml
třešně dle potřebyborůvky dle potřebyGhí na vymazání formy
rýžová mouka polohrubá na vysypání formy
vejce 5 ks, kokosový cukr 40 g, České Ghíčko Bio 80 g, pohanková mouka hladká 280 g, bezfosfátový kypřící prášek bio-nebio 2 lžičky, voda 150 ml, třešně dle potřeby, borůvky dle potřeby, Ghí na vymazání formy, rýžová mouka polohrubá na vysypání formy

Příprava

Máme tu léto, nevím jak u vás, ale u nás se letos urodilo spousta domácího ovoce. Jahůdky už máme sklizené a nyní sklízíme a zpracováváme třešně a borůvky.

Jelikož je mi líto nechat třešničky ladem, ráno jsem je rychle natrhala a přidala do koláče společně s borůvkami. Tento koláč je velmi rychlý a nenáročný a zvládne jej připravit každý. Vznikl velmi chutný a nadýchaný koláč, který si dopřejeme k odpolední ledové kávičce z Ghítely. Navíc mi dorazila čerstvá zásoba Českého Ghíčka a tomu se prostě nedalo odolat.

Oddělíme si žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s kokosovým cukrem. Do vyšlehaných žloutků s cukrem přidáme Ghí a necháme opět šlehat. Mezitím si vyšleháme bílky, které dáme stranou. Do vyšlehaných žloutků s cukrem a Ghí, přidáme pohankovou mouku, kterou již jen metlou zašleháme do připravovaného těsta. Během zašlehávání přiléváme vodu a nakonec přidáme kypřící prášek, znovu metlou promícháme a nakonec již jen lehce vmícháme vyšlehané bílky. Připravené těsto nalijeme do formy, kterou jsme si vymazali Ghíčkem a vysypali rýžovou polohrubou moukou. Do těsta již jen nandáme námi zvolené ovoce. Je již na vás, zda přidáte drobenku či nikoliv.

Připravený koláč vložíme do rozehřáté trouby a pečeme na 180°C, přibližně 20 minut, vyzkoušíme špejlí.

Koláč necháme vychladnout.

Přeji dobrou chuť.

2016-07-11 Dezerty

Poznámka

Připravovala jsem tento koláč rovněž pro syna, který není zvyklý tolik sladit, doporučuji tedy přidat drobenku, kterou připravíme z pohankové mouky, tuku a cukru nebo přidat do těsta cukr navíc. Koláč můžeme připravit i z mouky obsahující lepek – špaldové, prostě kterou máte rádi.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI