Pohankový medový, jablečno-skořicový koláč s vlašskými ořechy zpět

Ingredience:
pohanková mouka hladká ne colozrnná200 gHokaido dýně170 gkypřící prášek bez fosfátů20 g
jedlá soda na špičku lžičkypanela80 gmed2 lžíce
České Ghíčko bio2 lžícevlašské ořechy - nameleme2 hrstiskořice1 - 2 lžičky
tuk na vytření formypolohrubá rýžová mouka na vysypání formy
Náplň:
střední jablka6 ksagarová tyčinka1/2 ksrozinky dle potřeby
skořice2 lžičkysekané mandle dle chuti
pohanková mouka hladká ne colozrnná 200 g, Hokaido dýně 170 g, kypřící prášek bez fosfátů 20 g, jedlá soda na špičku lžičky, panela 80 g, med 2 lžíce, České Ghíčko bio 2 lžíce, vlašské ořechy - nameleme 2 hrsti, skořice 1 - 2 lžičky, tuk na vytření formy, polohrubá rýžová mouka na vysypání formy, střední jablka 6 ks, agarová tyčinka 1/2 ks, rozinky dle potřeby, skořice 2 lžičky, sekané mandle dle chuti

Příprava

Jablíček se letos urodilo požehnaně. Letních jablek jsme dostali hned několik beden, a tak kromě baštění jdou, kam se dá. Tento koláč mě velmi mile překvapil, je vážně skvělý, nepráší se od něj a náš malý si poručil přídavek. Manžel, ač není bezlepkář, a pohanku odhalí vždy, tak zde si přidával bez dotazů a připomínek, takže určitě stojí za vyzkoušení.

Příprava je jednoduchá. Očistíme a vydlabeme dýni, nastrouháme ji najemno a dáme stranou. Smícháme si suché ingredience: mouku, panelu, kypřící prášek, jedlou sodu, skořici a mleté ořechy. Zamícháme, přidáme tuk, med a dýni. Vše společně propracujeme a dáme chvíli do lednice či do chladu odpočinout. Pokud by bylo těsto příliš lepivé, přidáme trošku mouky navíc, ne příliš. Pokud je málo lepivé, přidáme tuk či dýni. Bohužel šťavnatost dýně nelze zaručit vždy stejnou.

Během čekání na těsto si připravíme náplň.

Oloupeme si jablka, nastrouháme do kastrůlku, přidáme skořici a agar tyčinku. Pokud by byla jablka málo šťavnatá, tak 40 ml vody. Povaříme, zredukujeme, přidáme rozinky, skořici a dáme stranou.

Pustíme se do další přípravy koláče.

Pokud budete s těstem pracovat ihned bez odpočinku, tak je těsto mírně lepivé. Buď si namočíme ruce do vody či dlaně potřeme tukem. Do tukem vytřené a moukou vysypané formy rozprostřeme těsto. Já udělám co největší placku v dlani, co jde, pak přendám do formy a opatrně roztáhnu do stran s pomocí dlaně. Do těsta sem tam píchneme vidličkou, aby mohla unikat pára. Pokud se nám povede vytvarovat rantlík kolem dokola, je to ideální. Nalijeme připravenou náplň a posypeme sekanými mandlemi. Můžeme si pohrát a vykrojit z jablek zdobení.

Připravený koláč vložíme do rozehřáté trouby a pečeme přibližně 45 minut.

Koláč necháme vychladnout a pak vychutnáme k čaji či oblíbené kávě.

Přeji dobrou chuť.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


2018-10-02 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI