Pohár s makovým piškotem a borůvkovým krémem (bez cukru a mouky) zpět

Piškot:
mletý mák70 gtřtinová šťáva (fungovat jistě bude i s klasickým cukrem)70 gvejce3 ks
kypřící prášek (bezfosfátový)1 lžičk
Krém:
tvaroh ve vaničce200 gmascarpone150 gborůvky100 g
datlový sirup nebo jiné sladidlo1 lžíce
mletý mák 70 g, třtinová šťáva (fungovat jistě bude i s klasickým cukrem) 70 g, vejce 3 ks, kypřící prášek (bezfosfátový) 1 lžičk, tvaroh ve vaničce 200 g, mascarpone 150 g, borůvky 100 g, datlový sirup nebo jiné sladidlo 1 lžíce

Příprava

Psát blog pro mě znamená objevovat neustále něco nového, abych pak i vám mohla nabízet stále nové a neotřelé nápady. Ovšem občas se moje představy nějak nesetkají s realitou, a tak to místo rolády (která fakt nejde odlepit!) dopadlo jako pohár s makovým piškotem a borůvkovým krémem. Tak si nechte chutnat a tu roládu dáme příště, jo? 

Z vajec oddělte žlutky a bílky. Bílky vyšlehejte v tuhou pěnu a dejte stranou. Žloutky vyšlehejte se třtinovou šťávou. Její název sice vede k tomu, že jde o něco tekutého, ale pokud ji neznáte, nenechte se mýlit. Jde o prášek pevný podobně jako cukr, jen v trošku menší hrubosti a s příjemným karamelovým nádechem. Třtinová šťáva (někdy se jí také říká panela nebo rapadura) obsahuje až 5x více minerálních látek než hnědý cukr a až 50x více než ten bílý.

Do směsi zašlehejte ještě mletý mák, kypřící prášek a opatrně (ručně!) také sníh z bílků. Rozprostřete na vymazaný pečící papír na plech a v tomto plátu upečte (pekla jsem 6 minut na 200°C horkovzduch). Nechte vychladnout. Jestli jste z tohoto schopni umotat roládu, gratuluju! Jestli ne, pokračujte dále v receptu. 

Krém si připravte smícháním tvarohu, mascarpone a borůvek. Pokud chcete, aby měl více fialovou barvu, část borůvek do něj můžete ii rozmačkat nebo rozmixovat. Doslaďte dle chuti datlovým nebo jiným sirupem, ale myslete na to že piškot sám o sobě je poměrně dost sladký, proto to s krémem příliš nepřežeňte.

Do poháru můžete piškot prostě jen nalámat nebo natrhat, a nebo si můžete vykrájet kolečka velikosti sklenice a do poháru je po vrstvách naskládat, jako jsem to udělala já.

Dětská specifika:

Mák vzhledem ke své náchylnosti na plísně a žluknutí a také horší stravitelnosti i alergennosti doporučujeme od 2 - 3 let.

Mascrpone a tvaroh vzhledem k vyššímu množství bílkovin od 1 roku, stejně tak i vaječný bílek.

2017-09-21 Dezerty

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravyostatní
Příležitostnávštěva
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI