Pomerančové cukroví s čokoládou zpět

Ingredience (cca 40 kousků):
hladká mouka180 gcukr moučka80 gsůl špetka
změklé máslo130 gžloutky3 kspomeranč - jemně nastrouhaná kůra1/2 ks
pomerančová marmeláda dle potřebykvalitní hořká čokoláda100 gkandovaná pomerančová kůra dle chuti
hladká mouka 180 g, cukr moučka 80 g, sůl špetka, změklé máslo 130 g, žloutky 3 ks, pomeranč - jemně nastrouhaná kůra 1/2 ks, pomerančová marmeláda dle potřeby, kvalitní hořká čokoláda 100 g, kandovaná pomerančová kůra dle chuti

Příprava

Pokud máte rádi spojení čokolády a pomeranče, budete tohle cukroví milovat. Já se po téhle kombinaci můžu utlouct. Za prvé mi nádherně voní, kdysi jsem dokonce měla i sprchový gel pomeranč&čokoláda (obecně mám nejraději "jedlá" mýdla, momentálně mám v koupelně karamel a cukrovou vatu, mňam). Za druhé skvěle chutná, obzvlášť s hořkou čokoládou. Vždycky když cestuju přes hlavní nádraží v Praze, stavím se v tamním čokoládovém obchůdku pro kandovaný pomeranč v čokoládě. Prodávají je po jednom plátku, zabalené v celofánu s mašličkou, na pultu hned vedle pokladny. Já se s ním vždy uvelebím ve vlaku a aspoň kousek cesty mi příjemně uteče.

V míse smícháme mouku, cukr a sůl, přidáme máslo nakrájené na plátky a prsty (nebo v robotu se sekacími noži či drátěnou metlou) promneme na hrubou drobenku. Přidáme rozšlehané žloutky a pomerančovou kůru a vypracujeme jemné a nadýchané, lehce lepivé těsto (podle potřeby přilijeme trochu vody nebo přisypeme mouku). Pracujeme rychle, aby se máslo nezačalo rozpouštět. Hotové těsto zformujeme v kouli, zabalíme do potravinářské fólie a necháme přes noc odležet v lednici.

Troubu předehřejeme na 180°C. Na pomoučněném vále těsto vyválíme na plát asi 3 - 5 mm vysoký, vykrajujeme kolečka či jiné tvary (u poloviny z nich nezapomeneme vypíchnout i kolečko uprostřed) a pečeme zhruba 6 - 8 minut, záleží na tloušťce těsta. Necháme krátce zchladnout na plechu a pak přendáme na mřížku.

Vychladlé cukroví slepujeme pomerančovou marmeládou a máčíme v rozpuštěné čokoládě, navrch dáme kousek kandované pomerančové kůry. Skladujeme v chladu.

2017-12-21 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlaostatní
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
ostatní
Druh přípravypečení
Příležitostvánoce
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI