Pomerančové sušenky s čokoládou zpět

Ingredience (cca 60 sušenek):
hladká mouka180 gcukr moučka80 gsůl špetka
změklé máslo130 gžloutky3 kspomeranč - jemně nastrouhaná kůra1/2 ks
kvalitní hořká čokoláda100 g
hladká mouka 180 g, cukr moučka 80 g, sůl špetka, změklé máslo 130 g, žloutky 3 ks, pomeranč - jemně nastrouhaná kůra 1/2 ks, kvalitní hořká čokoláda 100 g

Příprava

Sušenky jsou u nás oblíbené během celého roku a nevidím důvod, proč si je neupéct i na Vánoce. Můžete si vykrájet menší kolečka i jiné tvary, klidně třeba andělíčky, hvězdičky či zvonečky, ať s těmi Vánocemi ještě více ladí. Když už by vám nestačila ta pomerančová vůně a chuť, protože tu já mám s Vánocemi spojenou už od dětství. I když už se na ně fronty dávno nestojí, pomeranče (a mandarinky) prostě k Vánocům patří.

V míse smícháme mouku, cukr a sůl, přidáme máslo nakrájené na plátky a prsty (nebo v robotu se sekacími noži či drátěnou metlou) promneme na hrubou drobenku. Přidáme rozšlehané žloutky a pomerančovou kůru a vypracujeme jemné a nadýchané, lehce lepivé těsto (podle potřeby přilijeme trochu vody nebo přisypeme mouku). Pracujeme rychle, aby se máslo nezačalo rozpouštět. Hotové těsto zformujeme v kouli, zabalíme do potravinářské fólie a necháme přes noc odležet v lednici.

Troubu předehřejeme na 180°C. Na pomoučněném vále těsto vyválíme na plát asi 3 - 5 mm vysoký vykrajujeme sušenky a pečeme je zhruba 6 - 8 minut, záleží na tloušťce těsta. Necháme krátce zchladnout na plechu a pak přendáme na mřížku.

Vychladlé sušenky máčíme z půlky v rozpuštěné čokoládě.

2017-12-21 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostvánoce
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI