Ingredience (cca 60 sušenek): | |||||
hladká mouka | 180 g | cukr moučka | 80 g | sůl | špetka |
změklé máslo | 130 g | žloutky | 3 ks | pomeranč - jemně nastrouhaná kůra | 1/2 ks |
kvalitní hořká čokoláda | 100 g |
Sušenky jsou u nás oblíbené během celého roku a nevidím důvod, proč si je neupéct i na Vánoce. Můžete si vykrájet menší kolečka i jiné tvary, klidně třeba andělíčky, hvězdičky či zvonečky, ať s těmi Vánocemi ještě více ladí. Když už by vám nestačila ta pomerančová vůně a chuť, protože tu já mám s Vánocemi spojenou už od dětství. I když už se na ně fronty dávno nestojí, pomeranče (a mandarinky) prostě k Vánocům patří.
V míse smícháme mouku, cukr a sůl, přidáme máslo nakrájené na plátky a prsty (nebo v robotu se sekacími noži či drátěnou metlou) promneme na hrubou drobenku. Přidáme rozšlehané žloutky a pomerančovou kůru a vypracujeme jemné a nadýchané, lehce lepivé těsto (podle potřeby přilijeme trochu vody nebo přisypeme mouku). Pracujeme rychle, aby se máslo nezačalo rozpouštět. Hotové těsto zformujeme v kouli, zabalíme do potravinářské fólie a necháme přes noc odležet v lednici.
Troubu předehřejeme na 180°C. Na pomoučněném vále těsto vyválíme na plát asi 3 - 5 mm vysoký vykrajujeme sušenky a pečeme je zhruba 6 - 8 minut, záleží na tloušťce těsta. Necháme krátce zchladnout na plechu a pak přendáme na mřížku.
Vychladlé sušenky máčíme z půlky v rozpuštěné čokoládě.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI