Ingredience: | |||||
hladká mouka (+ přidat dle potřeby přímo při hnětení) | 140 g | moučkový cukr | 70 g | ořechy a mandle | 50 g |
kakao | 1 lžíce | máslo | 100 g | celé vejce | 1 ks |
prášek do pečiva | 1/4 sáčku | citronová kůra | 1 lžička | mletá skořice | 1/2 lžičky |
hřebíček | 1/2 lžičky |
Recept je z babiččiny kuchařky. Já si k němu přidala o něco více mouky, protože těsto bylo moc řídké. Tak, že nešlo ani prohníst. I tak jsou ale pracny báječné a oproti loňskému fiasku s "ověřeným" receptem naprosto nesrovnatelné. :-) Kuchařka mě tedy co se medvědích tlapek nezklamala. Receptů na cukroví bohužel obsahuje jen velmi málo, což mě vážně mrzí, protože se mi podle ní peče moc dobře.
Mouku, cukr a kakao prosejeme do mísy. Přidáme zbylé sypké suroviny včetně jemně namletých ořechů a mandlí a promícháme. Poté přidáme na plátky nakrájené máslo a vejce a rukama vypracujeme hladké těsto. To necháme přes noc odpočívat v lednici. Druhý den z něj uždibujeme stejně velké kousky a plníme jimi formičky tak, aby v těstě zůstala malá prohlubeň (tedy ne zcela do rovna, těsto během pečení ještě nabude). Pracny pečeme v troubě rozehřáté na 150 stupňů přibližně 15 minut, ale pečení je třeba si ozkoušet podle vlastní trouby. Ještě horké cukroví vyklápíme z formiček. V moučkovém cukru ho obalujeme buď vychladlé, nebo ho jen navrchu slabě pocukrujeme.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI