Ingredience: | |||||
vlažné mléko | 250 ml | droždí | 1/2 kostky (20g) | hladká mouk + lžíce na kvásek | 450 g |
cukr krystal + lžíce na kvásek | 40 g | sůl | špetka | žloutky | 3 ks |
olej | 200 ml | ||||
Vanilkový krém: | |||||
mléka | 500 ml | vanilkový lusk | 1 ks | cukr krystal | 100 g |
žloutky | 4 ks | hladká mouka | 50 g | *změklé máslo | 100 g |
Dále budete potřebovat: | |||||
vejce na potření copů před pečením | 1 ks | moučkový cukr | dle chuti |
Pudinkáče na mě jednu dobu vyskakovaly odevšad na internetu, takže je možné, že už je dávno znáte i pečete. Já se k nim dostala až teď. Těsto je v podstatě stejné jako na kynuté buchty, odtud jsem si taky vzala inspiraci, ale plní se až po upečení. Měkkounké a nadýchané copy se podélně rozkrojí, ozdobně naplní vanilkovým krémem a popráší moučkovým cukrem. V klasických receptech ovšem figuruje krém z mléka a vanilkového pudinku v prášku, zatímco já preferuju poctivý vanilkový krém ze žloutků a vanilkového lusku. Ta chuť je prostě nesrovnatelná. A taky je to dobrý způsob, jak se zbavit žloutků, které zbudou po pečení makronek či pavlovy. Do těsta a do krému jich padne rovných sedm. Copů jsem z celé dávky upekla deset, ale příště bych si těsto klidně rozdělila na více kousků, v kombinaci s pořádnou dávkou krému to byl hodně sytý moučník. Ne že by si teda někdo stěžoval...
Den předem si připravíme krém. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábneme zrníčka. Přidáme je i s luskem do mléka a v rendlíku přivedeme k varu. Žloutky (můžeme je přecedit přes cedník, aby v nich nezůstala "poutka") rozšleháme s moukou a cukrem. Když je mléko horské, vlijeme ji zpátky k mléku. Díky tomu se žloutky nesrazí. Za stálého míchání povaříme asi 5 minut, dokud krém nezhoustne. Vyjmeme lusk. Krém přelijeme do misky, na povrch přitiskneme potravinářkou fólii, aby se nevytvořil škraloup, a dáme přes noc vyhladit do lednice. Fólii jsem dřív nedávala, byla jsem dost nedůvěřivá a myslela si, že ji pak určitě stáhnu i s půlkou krému. Nemusíte se ale bát, jde lehce dolů a krému na ní nezůstane skoro ani kapka.
Na kynuté copy si nejdříve připravíme kvásek. Do mísy nalijeme 100 ml vlažného mléka, přidáme rozdrobené droždí, lžíci mouk a cukru, vidličkou rozmícháme dohladka, mísu přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 minut v teple vzejít kvásek (směs nabude na objemu a na povrchu se objeví bublinky).
Ve velké míse smícháme mouku, cukr, sůl, přidáme žloutky rozšlehané ve zbylých 150 ml mléka, olej a kvásek. Vařečkou nebo v mixéru zpracujeme v pružné a lehce lepivé těsto, trvá to minimálně 5 minut (ručně ještě déle). Mísu přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout, až zdvojnásobí svůj objem - zhruba na 2 hodiny.
Mezitím dokončíme vanilkový krém. Samotné máslo vyšleháme, až je světlé a nadýchané, a po lžících do něho zašleháme vanilkový krém. Obě suroviny by měly mít pokojovou teplot, aby se výsledný krém nesrazil (přiznám se, že mě se dokonale hladký krém nikdy nepovede). Hotový krém opět přikryjeme fólií a necháme vychladit/ztuhnout v lednici.
Vykynuté těsto si rozdělíme na 10 - 20 kousků podle toho, jak velké copy chceme mít (aby byly všechny tejné, odvážila jsem si je na váze). Každý kousek rukama rozválíme na asi prst tlustý váleček, v polovině ho přehneme a stočíme do copu. Vyskládáme je na plech vyložený pečícím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme kynout dalších 30 minut.
Troubu si předehřejeme na 180°C, copy potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme zhruba 15 minut dozlatova. Necháme vychladnout.
Vychladlé copy podélně rozkrojíme a naplníme vanilkovým krémem, nejlépe to jde cukrářským sáčkem se zdobičkou. Copy můžete naplnit všechny zaráz, nebo postupně, jak budete potřebovat (zbylý krém opět přikryjte potravinářskou fólií a skladujte v lednici, stejně tak i naplněné copy).
*v původním receptu bylo másla téměř dvakrát tolik, já jsem chtěla krém trochu odlehčit a nechat vyniknout jeho chuť, počítejte ovšem s tím, že krém bude tím pádem trochu řidší (na fotce níže je vidět, že i tak pěkně drží)
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI