Ingredience: | |||||
quinoa (použila jsem bílou) | 1/2 hrnku | voda/mléko/rostlinné mléko | 1,5 hrnku | větší jablko | 1 ks |
skořice | 1/2 lžičky | ricotta či tvaroh (od 1 roku) | 1 vrchovatá lžíce |
Cinik by o ní řekl, že je to taková zahuštěná přesnídávka. Výživář by řekl, že je to dobrá snídaně bohatá na sacharidy i bílkoviny. A máma říká, že je to rychlovka, která dětem chutná.
Quinou alespoň dvakrát propláchněte a poté dejte do hrnce a přidejte trojnásobné množství vody. Přihoďte také oloupané a na měsíčky nakrájené jablko a cca půl lžičky skořice. Přiveďte k varu, stáhněte plamen, přikryjte poklicí a vařte, dokud se všechna voda nevsákne (mělo by to trvat přibližně čtvrt hodiny). Poté hrnec odstavte, přidejte vrchovatou lžíci ricotty, tvarohu nebo jiného mléčného výrobku (dětem do 1 roku doporučuju jen jogurt nebo zakysanou smetanu, případně můžete vynechat zcela, kaše je chutná i bez toho) a společně rozmixujte. Můžete doladit přidáním dalších jablek, oříšků nebo libovolných semínek.
Já jsem zdobila karamelizovanými jablky. Pokud je budete chtít také vyzkoušet, pak v pánvi rozehřejte lžíci přepuštěného másla a opečte na ní na kolečka nakrájená jablka (o síle zhruba 5 mm). Až budou jablka ze spodní strany hotová, poprašte je krystalovým cukrem a obraťte. Cukr v másle zkaramelizuje a vytvoří dokonalou baštu. Tuto úpravu bych ale u nejmenších dětí nevolila, jde samozřejmě o přidaný cukr.
Dětská specifika:
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI