Raw cake z kešů oříšků s jahodami a pistáciemi zpět

Základ z datlí:
datle150 gmandle50 gsůl špetka
kokosový olej60 ml
Náplň z oříšků:
kešu oříšky300 gkokosový olej150 mlsemínka z 1/2 vanilkového lusku dle chuti
datlový sirup80 mlvětší jahody5 ksšťáva z jednoho citronu dle chuti
Pistáciová vrstva:
pistácie40 gzralý banán1 kskokosový olej30 ml
šťáva z 1/2 limetky dle chuti
Na ozdobu:
jahody dle potřebyčerstvá máta dle chuti
datle 150 g, mandle 50 g, sůl špetka, kokosový olej 60 ml, kešu oříšky 300 g, kokosový olej 150 ml, semínka z 1/2 vanilkového lusku dle chuti, datlový sirup 80 ml, větší jahody 5 ks, šťáva z jednoho citronu dle chuti, pistácie 40 g, zralý banán 1 ks, kokosový olej 30 ml, šťáva z 1/2 limetky dle chuti, jahody dle potřeby, čerstvá máta dle chuti

Příprava

Už dlouho jsem chtěla zkusit něco neobvyklého. Mám na mysli něco bez mouky, cukru a vajíček, něco veganského a raw a bio a homemade a tady je to všecko dohromady.

Nikdy bych nevěřila, že dort z kešu oříšků může být tak dobrý, jak já jsem se mýlila. Je to chuťová dokonalost. Kokosový olej celé toto dílko drží pohromadě, kešu oříšky dodávají krémovitost, jahody jahodovost a pistácie s banánem a limetkou perfektní kyselkavou tečku na dortu.

Měla jsem trochu problém s mixérem, ten můj není tak výkonný a tak jsem tu smě s neustále stírala stěrkou, aly se všechno umixovalo. Pokud máte kvalitní mixér, dobře pro vás. V tom mém dortu jsou sem tam cítit kousky oříšků, ale na chuti to naštěstí nevadí.

Postup:   

  1. Vezměte si tři misky a přes noc namočte oříšky. Do jedné misky přijdou datle a mandle, do druhé kešu oříšky a do třetí pistácie.
  2. Další den si nachystejte formu o průměru 16 cm a její dno vyložte pečicím papírem. Boky vymažte kokosovým olejem.
  3. Slijte datle s mandlemi a dejte do mixéru. Přidejte rozpuštěný kokosový olej. Mixujte, dokud nezískáte kompaktní směs s malými kousky mandlí. Tuto směs dejte na dno formy, hezky uhlaďte a dejte na chvíli do mražáku ztuhnout.
  4. Náplň z kešu. Kokosový olej rozpusťte na mírné teplotě. Do mixéru dejte slité kešu oříšky, kokosový olej, vanilku, datlový sirup a citronovou šťávu a mixujte, dokud směs není úplně hladká. Odeberte zhruba 2/3 směsi a rozetřete ji na datlový základ.
  5. Do zbylé směsi přidejte nahrubo nakrájené jahody a opět mixujte. Jahodová hmota přijde nahoru na tu světlou.
  6. Pistácie slijte a spolu s kousky banánu, limetkovou šťávou a kokosovým olejem dejte do mixéru a opět mixujte, navrstvěte na všechny ty vrstvy, uhlaďte, jak nejlépe to jde, a dejte přes noc do mražáku.
  7. Asi dvě hodiny před podáváním dort vytáhněte z mražáku a nechejte povolit v lednici. Nakonec ozdobte sekanými pistáciemi, lístky máty a půlkami jahod.
  8. Dort je v průměru malinký, ale je hodně sytý, protože jsou to vlastně samé oříšky a se dá krájet zhruba na 10 porcí. I když myslím, že bych ho dokázala sníst i sama…
2015-06-16 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravystudená kuchyně
Příležitostoslava
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI