Korpus: | |||||
mrkev (celkem 250 g) | 2 ks | vlašské ořechy + hrst na ozdobu | 200 g | rozinky | 125 g |
kokos | 40 g | agáve sirup | 3 lžíce | skořice | 1 lžička |
perníkové koření | 1/2 lžičky | ||||
Citrónová poleva: | |||||
kešu ořechy | 100 g | citronová šťáva | 3 lžíce | agáve sirup | 3 lžíce |
voda | 4 lžíce | kokosový olej | 1 lžíce | vanilka | špetka |
Už si o tom cvrlikali i vrabci na střeše. Letošní úroda vlašských ořechů stojí za starou bačkoru. A bohužel cena i dostupnost milovaných vlašáků jsou toho důkazem. Na trzích jsem ukořistila asi půl kila ořechů a přemýšlela, jak je upravím. Přeci jenom si je musíme užít.
Recept na RAW mrkvový dort mám v merku již delší dobu. Ze všech stran slyším o tom, jak je ten vyhlášený mrkvový dort ze Starbucks vynikající. Prý na něj chodí i Goťák. No co, jako vegan jsem se smířila s tím, že originál asi nikdy neochutnám, ale spokojím se i s modifikovanou verzí. Co spokojím, olizovala jsem se až za ušima. Navíc vím, že pro své tělo dělám dobrou věc a že do něj necpu jen bílý cukr a mouku.
Díky mrkvi je dort krásně šťavnatý a zaručuji vám, že u jednoho kousku je obtížné skončit. Ale pamatujte, jsou to samé ořechy, ovoce a sirup, takže si ukrojte opravdu jen francouzskou porcičku. Zde se hraje na kvalitu a ne na kvantitu.
Postup:
Minimálně 4 hodiny předem (lépe přes noc) zalijte kešu ořechy vodou a nechte odmočit.
Rozinky zalijte vodou a nechte minimálně 1 hodinu nacucat.
Mrkev oloupejte a vložte do nožového mixéru. Promixujte tak, abyste dostali malé kousíčky mrkve.
Mrkev nechte v mixéru a přidejte odmočené a slité rozinky a všechny ostatní suroviny na korpus. Mixujte pomocí "pulsů". Vždy setřete ze stěn mixéru a opět krátce promixujte. Pozor, nepřemixujte se až do pasty.
Směs můžete přendat do misky a ručně promíchat, aby se koření dostalo opravdu všude.
Směs natlačte rovnoměrně do formy a dejte do lednice.
Mezitím si připravte polevu. Kešu ořechy slijte a dejte do omytého mixéru. Přidejte všechny ostatní suroviny a nechte mixovat, dokud nebude konzistence hladká.
Korpus vyndejte z lednice a rozetřete na něj připravenou polevu. Posypejte vlašskými ořechy.
Dort dejte do lednice a nechte pár hodin uležet.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI