Raw pohanková kaše zpět

Ingredience:
pohanka200 gvlašské ořechy100 gbanán1 ks
voda nebo rostlinné mléko20 mlskořice1 čajová lžičkaostružiny150 g
švestky200 gkokos60 gmleté lískové oříšky hrstička
javorový sirup, agáve
pohanka 200 g, vlašské ořechy 100 g, banán 1 ks, voda nebo rostlinné mléko 20 ml, skořice 1 čajová lžička, ostružiny 150 g, švestky 200 g, kokos 60 g, mleté lískové oříšky hrstička, javorový sirup, agáve

Příprava

Raw pohanková kaše patří mezi velice rychlé u chutné snídaně. Dá se připravit v mnoha podobách a příchutích. Stačí, když máme doma jakékoliv ovoce, oříšky a sirup. 

A jelikož je sezóna ostružin a švestek, byla by škoda nezkusit tuto kombinaci. 

Ostružiny mají vysoký obsah vitamínů a minerálu, převážně Vitamín C, který podporuje imunitu a pomáhá detoxikovat. Obsahují také kyselinu listovou, fosfor, hořčík, draslík a železo. Rostlinná barviva obsažená v ostružinách posilují a regenerují cévy, posilují vazivo a chrání chrupavku. Mají antioxidační, protizánětlivé a prý i protirakovinné účinky. Ostružiny celkově zpomalují stárnutí organismu. 

Švestky obsahují velké množství vlákniny, proto pozitivně působí na činnost střev (na zácpu). Jsou dobrým zdrojem draslíku. Působí také močopudně, díky tomu se z těla odstraňuje přebytečná voda a sůl.  

Pokud máme možnost, konzumujeme ostružiny a švestky v různých podobách po celý rok.   

Jak na to:
  • Večer předem si namočíme pohanku a vlašské ořechy. Ráno vodu slijeme a vše propláchneme.
  • Pohanku a vlašské ořechy přendáme do koktejlového mixéru, přidáme banán, skořici, trochu vody nebo rostlinného mléka a mixujeme na hladkou kaši.
  • V nožovém mixéru rozmixujeme švestky. Můžeme osladit sirupem.
  • Do uzavíratelných skleniček vrstvíme kaši, mixované ovoce, čerstvé ovoce, kokos a mleté oříšky. Přelíváme sirupem podle potřeby. Zdobíme lístky máty. Nejlépe podáváme vychlazené.


2015-02-09 Dezerty

Poznámka

Pohanka je bezlepková pseudoobilovina. Je významným zdrojem rutinu, který pozitivně působí na cévy a křečové žíly. Také redukuje obsah cholesterolu v krvi. Pohanka obsahuje také cholin, který regeneruje jaterní buňky a napomáhá odbourávání nahromaděného tuku v játrech. Ideální, pokud máme čas, je pohanku před použitím nechat naklíčit. Něco o klíčení zde.

Autor:

Počet porcí
3
 porce
Typ jídlavýživové speciality/diety
Receptzdravá
Složitost receptulehká
Typ receptu
výživové speciality/diety
Druh přípravystudená kuchyně
Příležitostpiknik
Čas přípravy10 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI