Ingredience: | |||||
špaldová mouka | 250 g | prášek do pečiva bez fosfátů | 1/2 balíčku | med | 2 lžíce |
změklé máslo | 100 g | žloutek | 2 ks | ovesné vločky | 70 g |
rebrbora | 500 g | med | 1 - 2 lžíce | citronová šťáva | dle chuti |
máslo | 5 plátků | ||||
Maková náplň: | |||||
mletý mák | 80 g | mléko | 120 ml | med | 1 lžíce |
Tvarohová náplň: | |||||
polotučný tvaroh | 250 g | med | 2 lžíce |
Drobenkové koláče mám ráda. Mám několik receptů stálých, ale baví mě inspirovat se i novými. Dnes jsem jeden takový zkusila. Upravila jsem si jej dle svých požadavků (v podstatě tedy zůstaly jen základní suroviny) a hlavně zvolila trochu netradiční náplň, ale zkouška stála za to. Nezvyklá kombinace tvarohu, máku a rebarbory daly koláči zcela novou a pro mě hlavně velmi příjemnou chuť.
Nejprve si odkrojíme konce rebarbory a oloupeme. Poté ji nakrájíme na kousky a vložíme do rendlíku, kde ji zakápneme citronovou šťávou a dle chuti osladíme 1-2 lžícemi medu. Provaříme. Poté odstavíme a necháme zchladnout.
Poté si připravíme makovou a tvarohovou náplň do koláče. Makovou náplň připravíme tak, že mák zalijeme v rendlíku mlékem a podle chuti dosladíme a asi 2 minuty povařte. Pak jej odstavíme a necháme vychladnout. Tvaroh smícháme s medem a prošleháme.
Všechny ingredience na těsto vložíme do mísy a rukama nebo robotem z nich vypracujte drobenkové těsto. Dno koláčové formy pokryjte tak třemi čtvrtinami drobenkového těsta. Pak přidejte mák, rebarboru a tvaroh.
Navrch dejte zbylé drobenkové těsto smíchané s ovesnými vločkami. Na úplný vrch koláče dejte ještě tak 4-5 plátků másla a můžeme pokapat medem. Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 40–45 minut.
Na koláč jsem použila formu o průměru 28 cm. Inspirovala jsem se na webu prozeny.cz.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI