Můj muž tvrdí, že horkého kramblu není nikdy dost. Naprosto s ním souhlasím - a obávám se, že i vy se přidáte do stejného tábora, až zaboříte lžičku do téhle voňavé nádhery.
Jahody a rebarbora jsou dokonalý pár, zapečené v kombinaci s drobenkou snad ani nemají konkurenci.
Postup
- Troubu začněte předehřívat na 200°C. Rebarboru oloupejte za pomocí malého nože: na konci jí lehce odřízněte kousek slupky, palcem přitlačte k nožíku a zatáhněte po celé délce stonku. U mladých stonků se tímto úkonem netrapte, u starších na pár místech loupání nejdřív vyzkoušejte a sami posuďte, jak moc je potřebné z nich takto stáhnout pevnější povrchová vlákna.
- Očištěné stonky pokrájejte na dvoucentimetrové špalíčky a nasypte do zapékací misky. Měla by být tak velká, aby se do ní rebarbora vešla v jedné vrstvě. Posypte hnědým cukrem a za pomocí rukou promíchejte, aby se rebarbora cukrem obalila.
- Jahody umyjte, odřízněte z nich stopky a jiná nejedlá místa a nakrájejte na čtvrtky. Přidejte k rebarboře a letmo promíchejte.
- Studené máslo, cukr a mouku odměřte do misky a mněte konečky prstů tak dlouho, až utvoříte drobenku. Tou posypte rebarboru v zapékací misce. Několikrát s miskou klepněte o kuchyňskou linku, aby se drobenka trochu dostala mezi ovoce, nicméně nemíchejte.
- Zapékejte 25-30 minut, až povrch zezlátne a spodní část krásně bublá. Jezte tak horké, jak vám ústa dovolí. Pokud se nechcete dělit o jednu misku, při přípravě rozdělte krambl do dvou stejných samostatných. Anebo, jde-li o dezert k odpolední kávě, použijte malé šálky a pečte kratší dobu. Ony to chvíli v troubě vydrží, pokud nejsou z jemného čínského porcelánu po babičce.