Ingredience: | |||||
hladká mouka | 310 g | kakao | 1 lžička | soda na pečení | 1 lžička |
sůl | špetka | máslo pokojové teploty | 113 g | cukr krupice | 300 g |
vejce | 2 ks | olej (řepka, slunečnice) | 50 ml | vanilka | dle chuti |
podmáslí | 240 ml | červené gelové barvivo | dle potřeby | vinný ocet (5%) | 1 lžíce |
Krém: | |||||
mascarpone | 500 g | šlehačka 33% | 250 ml | ztužovač | 1 ks |
cukr moučka | 150 g |
Často peču dorty na zakázku. Posledních pár let je velmi oblíbený Red velvet. Jak pro svou jednoduchost, tak i vláčnost.
Máslo, vejce, barvivo a cukr si vyšlehejte do pěny. Přidejte olej, podmáslí a opatrně zapracujte. Sodu, kakao, sůl a mouku si prosejte do misky. Zapracujte stěrkou, ať vám příliš hmota nepadne.
Dvě dortové formy (24 cm) si vyložte pečícím papírem a zajistěte obručí. Zbytek papíru zvenčí obstřihněte. Stěny není třeba vymazávat. Těsto je dost mastné a po upečení od formy samo odskočí. Pokud máte přesto strach, stačí jen do výšky 2 cm potřít formu prstem od másla.
Na závěr do těsta přidejte ocet. Dobře promíchejte, rozdělte na dvě části a hned vkládejte do trouby.
Pokud se vám nevlezou dvě formy úhlopříčně do trouby jako mně, tak pečte každý korpus zvlášť. Je třeba ale, abyste ocet rozdělili na dvě části. Než by se vám upekl první korpus, tak ten druhý by vám už nenaskočil. Po přidání octa vznikne spolu se sodou bouřlivá reakce, která způsobí nadýchanost těsta.
Pečte v předehřáté troubě 35 minut na 180°C.
Vychladlé korpusy zabalte do potravinářské fólie a nechte uležet v chladu nejlépe do druhého dne. S korpusy se pak lépe pracuje. Hned po upečení jsou příliš křehké. Do druhého dne se krásně rozleží a jsou více vláčné.
Krém si připravíte z dobře vychlazené šlehačky, ztužovače a cukru. Vyšlehejte dokonalou šlehačku a spojte s mascarpone.
Co se týče barviva, tka je moc druhů. Pokud trváte na výrazně rudé barvě, vynechejte kakao a použijte gelovou barvu - extra red.
Dobrou chuť!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI