Red velvet muffiny s borůvkami a kokosovou smetanou zpět

Těsto:
jablečné pyré190 gdýně Hokaido, oloupaná vydlabaná a najemno nastrouhaná90 gAlsan Bio90 g
kakaový prášek12 gBiota červená řepa - šťáva60 gdatlový sirup20 g
pohanková mouka hladká90 gžitná mouka celozrnná, jemně mletá40 gkypřící prášek bez fosfátů1 lžička
Zdobení:
čerstvé borůvky140 gkokosový olej20 - 30 gkokosová smetana Soyatoo dle potřeby
jablečné pyré 190 g, dýně Hokaido, oloupaná vydlabaná a najemno nastrouhaná 90 g, Alsan Bio 90 g, kakaový prášek 12 g, Biota červená řepa - šťáva 60 g, datlový sirup 20 g, pohanková mouka hladká 90 g, žitná mouka celozrnná, jemně mletá 40 g, kypřící prášek bez fosfátů 1 lžička, čerstvé borůvky 140 g, kokosový olej 20 - 30 g, kokosová smetana Soyatoo dle potřeby

Příprava

Nejlepší dobroty vznikají náhodně. Potřebovala jsem zužitkovat kokosovou smetanu, která mi zbyla z předchozího dne. V lednici jsem měla načatou dýni. Napadla mě opět variace s ořechy, ale nerada se opakuji a strašně ráda experimentuji. Začala jsem si nosit ingredience. 
Jediné, co jsem věděla naprosto jistě, bylo to, že chci dělat muffiny. Když jsem měla na pracovní desce jablka, dýni, různé druhy mouky, otevřela jsem skříň, a tam kakaový prášek. Mé kroky pokračovaly do lednice, kde mi oči sjely na načatou šťávu z řepy... Bylo naprosto jasno, už to fičelo jak na drátkách, nebyla jsem k zastavení, přesně jsem věděla, co chci dělat.
Toto těsto je úžasně univerzální a rozhodně jej někdy použiji na základ dortu. Nyní zpět k muffinům, velmi snadno a rychle.

Jablka a dýni zbavíme slupky, jádřinců a semínek, nastrouháme najemno, rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme povolený tuk, kakaový prášek, datlový sirup, mouky, kypřidlo, důkladně zamíchaná a přilijeme šťávu z řepy, opět zamícháme, vše bez šlehání.
Vzniklým hutnějším těstem naplníme košíčky na muffiny. Plnila jsem téměř po okraj. Vložíme do rozehřáté trouby na 200°C, pečeme přibližně 20 minut. Necháme důkladně vychladnout. Nepospícháme a nevyndáváme z košíčků, došlo by k potrhání. Košíčky můžeme ponechat, já jsem sundala hlavně z důvodu, že jsem připravovala rovněž pro syna, který s košíčky bojuje.

Během chladnutí si vyšleháme kokosovou smetanu Soyatoo, nesladíme, kokosová smetana Soyatoo je již přislazená. Vyšlehanou smetanu vložíme do lednice zachladit, překryjeme potravinovou fólií. Pokud ji nezachladíte, nebude se s ní hezky pracovat, nevytvoří zdobení. Doporučuji chladit alespoň 2-3 hodiny, já ji měla zachlazenou z předchozího dne. Poměrně dost vám ji zbude, já zužitkovávala právě zbytky. Dále si rozmixujeme borůvky přibližně 140g, přidáme povolený kokosový olej, postačí 20g, společně zamícháme a dáme zachladit, opět překryjeme potravinovou fólií. Někdy nemusím přidávat do borůvek nic a krásně drží. Doporučuji je rozmixovat dřív, nechat zachladit, pokud do hodiny nezatuhnou, přidat kokosový olej. Já pospíchala takže jsem si pomohla kokosovým olejem, který jsem jen k borůvkám přidala, zamíchala a dala do lednice zatuhnout. Pokud nebudete podávat ihned po nazdobení, doporučuji přidat k borůvkám pár kapek citronu, pro zachování barvy, případně zdobit těsně před podáváním.

A nyní již jen muffiny nazdobíme dle libosti. Já jsem si vytvořila okraj ze smetany Soyatoo pomocí zdobícího sáčku a následně jsem druhým sáčkem střed muffinu vyplnila borůvkami. Nepokoušejte se borůvkami zdobit jemnou špičkou, došlo by k ucpání.

Uchováváme v lednici.

Přeji dobrou chuť.

2016-09-07 Dezerty

Poznámka

Se smetanou Soyatoo se musí pracovat rychle, po přendání smetany do zdobícího sáčku ihned zdobte, případně dejte sáček i se smetanou zachladit do lednice. Při zdobení se smetana ohřívá o vaše ruce a povoluje, pokud se otálí, teče příliš rychle a nevytváří zdobení. Pokud nemáte alergii na mléčnou bílkovinu, můžete použít klasickou smetanu, případně zvolit jiný světlý krém. Pohankovou mouku můžeme vyměnit za klasickou hladkou mouku, musíme však počítat s tím, že těsto vyběhne více.

Autor:

Počet porcí
9
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy30 min
Nápojvíno bílé
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI