Ricottové lívanečky s javorovým sirupem a mascarpone zpět

Ingredience:
hladká mouka112 gcukr50 gvejce2 ks
podmáslí160 mlricotta100 gmletá skořice špetka
kypřící prášek1 lžička
Dozdobení:
mascarpone dle potřebyšťáva z citronu dle chutimoučkový cukr1 lžíce
vlašské ořechy dle chutijavorový sirup dle chuti
hladká mouka 112 g, cukr 50 g, vejce 2 ks, podmáslí 160 ml, ricotta 100 g, mletá skořice špetka, kypřící prášek 1 lžička, mascarpone dle potřeby, šťáva z citronu dle chuti, moučkový cukr 1 lžíce, vlašské ořechy dle chuti, javorový sirup dle chuti

Příprava

Jak by řekla moje maminka: „Ať se děje, co se děje, jíst se musí!“ (a potěšit své čtenáře také, dodala bych já:). Pocuchané nervy si říkají o uklidnění pomocí sacharidové bomby, tak hurá do toho! Přináším vám jednoduchý a rychlý recept s maximálním chuťovým požitkem. Doufám, že uspokojí vaše mlsné jazýčky stejně jako ty moje.

Jako první začnu s přípravou prvků na dozdobení. Ořechy namelu nahrubo a dám je do mističky na posypání. V misce ušlehám mascarpone s cukrem a citrónovou šťávou. Tu přidávám podle chuti a také konzistence. Krém by neměl být řídký. Hmotu dám do ledničky, kde setrvá do podávání.

Vejce rozdělím na žloutky a bílky. Bílky vyšlehám do pevného a nadýchaného sněhu. V jiné míse spojím hladkou mouku, cukr, pečicí prášek, žloutky a podmáslí v hladké těsto. Do něj opatrně a důkladně vmíchám bílky a po nich také ricottu.

Pánev lehce vytřu olejem (nemám ráda, když se věci v oleji „topí“) a roztopím ji. Sběračkou nalévám těsta tolik, abych byla spokojená s velikostí lívanců (mám raději menší). Když spodní okraj lehce zlátne, lívanec opatrně otočím na druhou stranu. Hotový přendám na talíř.

Když člověk dělá více porcí a chce vše podávat najednou, je dobré si předehřát troubu na příjemnou teplotu a dát tam talíř s lívanci, které jsou již hotové a postupně je doplňovat. Tak se nemusíte bát, že budete podávat lívance studené jak psí čumák :).

Lívance dám na talíř. Ozdobím drcenými oříšky, krémem a javorovým sirupem dle chuti. Nejsem zrovna dobrá aranžérka jídla. Vždycky se snažím, aby to na talíři „vypadalo“, ale kolikrát se nezadaří :).

Děkuji také svému příteli za úžasné fotky :)! (Uplatila jsem ho lívanci :D)

2014-11-12 Dezerty

Autor:

Počet porcí
2
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravysmažení
Příležitostostatní
Čas přípravy20 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI