Těsto: | |||||
hladká mouka | 2 hrnky (240 g) | mleté zázvorové sušenky | 1 hrnek (125 g) | jemně mleté mandle | 3/4 hrnku (60 g) |
prášek do pečiva | 1 lžička | soda | 1 lžička | sůl | 1 lžička |
strouhaná pomerančová kůra | 1 a 1/2 - 2 lžičky | mletý kardamon | 1 lžička | plnotučné mléko | 1/2 hrnku |
šťáva z pomeranče | 1/2 hrnku | mandlové aroma | 1 lžička | máslo (226 g) | 1 hrnek |
cukr krystal | 1/2 hrnku | hnědý cukr | 1 hrnek | tmavá melasa | 2 lžíce |
vejce (pokojové teploty) | 3 ks | ||||
Sirup: | |||||
cukr krystal | 1 hrnek | voda | 1/2 hrnku | rum | 2 lžíce |
Malinová poleva: | |||||
mražené maliny (200 g) | 1 hrnek | cukr krystal | 4 lžíce | šťáva z půlky citronu | |
kukuřičný škrob | 1/2 lžičky | ||||
Cukrová poleva: | |||||
moučkový cukr | 1/2 hrnku | mléko | 1 lžíce | mandlové aroma | 1/4 lžičky |
Dlouho jsem se rozhodovala, čím začnu, co upeču jako první. Rozhodla jsem se začít na severu Evropy a po několikahodinovém hledání na internetu a rozhodování jsem vybrala finský dezert Runebergintorrtu, což jsou mandlové dortíky s rumem, malinovou marmeládou a cukrovou polevou.
Jméno mají po finském básníkovi, Johanu Ludvigu Renebergovi (1804-1877), který si podle legendy dopřával dortík s alkoholem každé ráno k snídani.
Po dlouhém pátrání na internetu jsem se nakonec rozhodla vyzkoušet tento recept. Zaujalo mně na něm, že paní píše, že její dortíky ochutnali i Finové a měly velký úspěch.
Správně se tyhle dortíky pečou ve speciálních kroužcích. V nějakých gastro potřebách by se dali sehnat asi i u nás, ale řekla jsem si, že to nebudu přehánět a použila obyčejnou formu na muffiny z Ikey. Ta z Ikey je oproti jiným muffinovým formám lepší v tom, že je hlubší a užší a výsledný tvar dortíků se pak více blíží těm originálním z Finska.
Když jsem si pak později pořádně pročítala recept, začala jsem litovat, že jsem si vybrala právě tenhle dezert. Začalo to u zázvorových sušenek. Nikde jsem je předtím u nás neviděla a pomalu jsem se smiřovala s tím, že je budu muset upéct. Jenomže na ty sušenky je potřeba mletý hřebíček. A ten se jen tak obchodě taky nesežene a mlýnek na koření nemá. Vyhledala jsem kvůli tomu kouzelný voňavý obchůdek s kořením v centru Prahy - U Salvátora. Nakoupila jsem mletý hřebíček, kardamon, skořici a zázvor. Pak jsem ale objevila zázvorové sušenky v Marks & Spencer a zvítězila lenost, péct se mi nechtěly. Stejně tak mají v Marks & Spencer i mandlovou mouku a melasu, které budeme na upečení dortíků potřebovat.
Těsto:
Na odměřování používám odměrky z Tesca, vypadají takhle. Podle původního receptu se z tohohle množství udělá osm dortíků v 8cm formičkách. To se mi nezdá, já jsem naplnila formu a zbyla mi ještě polovina těsta. Protože se mi nechtělo čekat, než se mi dortíky upečou a budu moct dát druhou dávku, dala jsem zbytek upéct v hrnečcích, takže mám mini a mega dortíky. Doporučuji je pořádně vymazat a vysypat, příště bych i boky vyložila pečícím papírem, aby šly lépe vyklopit.
Troubu předehřejme na 180°C. Formičky vytřeme olejem a vysypeme hrubou moukou.
V míse smícháme mouku, mleté sušenky, mleté mandle, prášek do pečiva, sodu, sůl a strouhanou pomerančovou kůru.
V další, menší, míse smícháme mléko, pomerančovou šťávu a mandlové aroma.
Do mísy na šlehání dáme máslo a oba cukry. Šleháme na střední rychlost cca 4-5 minut. Poté přidáme melasu a šleháme, dokud se hmota hezky nespojí.
Do máslové směsi přišleháme vajíčka, hezky jedno po druhém a vždy dobře prošleháme.
Postupně přidáme sypkou a tekutou směs z bodu č. 2 a 3. Začneme přidáním suché směsi, pak následuje tekutá, pak opět suchá, pak tekutá. Šleháme dokud nebude hmota dobře spojená.
Pomocí lžiček nandáme těsto do 3/4 formiček a povrch uhladíme.
Dáme péct na 10-15 minut. Když dortík propíchneme špejlí a po vytažení se na ní těsto nelepí, je dortík upečený. Vyndáme je z trouby a necháme 10 minut vychladnout.
Protože se dortíky správně pečou v kroužcích, mají tvar oválu. Protože formy na muffiny mají kónický tvar, nejsou úplně kolmé, tak jsem po upečení trochu seřízla vršek, abych získala oválek. I tak to ale nebylo úplně ono. Byly pak moc malý a drobilo se to, tak jsem některým nechala muffinový tvar. Je to pak vidět na fotce níže.
Zatímco se dortíky chladí, připravíme sirup:
V kastrůlku smícháme vodu s cukrem a zahřejeme a mícháme, dokud se cukr nerozpustí.
Přidáme alkohol a promícháme.
Dortíčky vyndané z formy propícháme špejlí a pomocí mašlovačky je pokapeme sirupem.
Malinová poleva:
V kastrůlku zahřejeme maliny dokud nezačnou pouštět šťávu.
Přidáme citronovou šťávu, cukr a škrob.
Za stálého míchání přivedeme k varu a mícháme, dokud maliny nebudou rozmělněné a hmota začne tuhnout, cca 5 minut.
Odstraníme z tepla a necháme vychladit.
Cukrová poleva:
Smícháme cukr s mlékem a aromatem. Mícháme, dokud nebude mít konzistenci tužší polevy (jako na zdobení perníčků).
Dáme do zdobícího sáčku s hladkou špičkou. Hned použijeme.
Finální "sestavení" dortíku:
Pomocí nože nebo malého kulatého vykrajovátka uděláme do každého dortíku díru, cca 1 cm hlubokou.
Mašlovačkou naneseme na vydlabanou díru sirup.
Díru naplníme malinovou polevou.
Kolem malin uděláme kroužek z připravené cukrové polevy.
Spojení kardomonu, pomeranče a malin je výborná kombinace. Není to žádná suchá buchta, díky máslu, mandlím a sirupu jsou dortíky vláčné, mokré, ale také hodně syté. Určitě jsem je nepekla poprvé a naposledy, protože jsou opravdu dobré a budu je muset upéct znovu a znovu :-)
Hyvää ruokahalua!
Dobrou chuť!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI