Ingredience: | |||||
hladká mouka | 330 g | máslo | 100 g | ztužený tuk | 100 g |
žloutek | 2 ks | cukr moučka | 100 g | jedlá soda | 1/2 lžičky |
růžová voda | 2 lžíce |
Tak už mě to taky dostihlo, jojo...až k nám na Blízký východ. Od rána stojím v kuchyni, míchám těsta, krájím a peču, přitom koukám na pohádky a kochám se vůní, která se line z trouby. Jen ochutnávat nesmím, takže vám zatím ani nepovím, jak mi chutná. Dnes, jako každé pondělí, totiž držím půst. S posledním slunečním paprskem, který zapadne za horizont, si ale také ždibec dopřeji a určitě koštnu.
V dnešním receptu jsem trochu zaexperimentovala, původně jsem chtěla péct klasické linecké cukroví, ale trochu se to zvrtlo a mě napadla malá změna, čímž vzniklo trochu arabské, trochu české cukroví, takové multikulti, ilHamduliLlah - hallelujah!
Mouku, cukr a sodu prosejeme, promícháme, přidáme máslo, tuk, žloutky, esenci z růží a vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu zhruba hodinku odpočinout.
Poté těsto lehce podsypeme moukou, rozválíme a vykrajujeme libovolné tvary. Při 170 stupních (na horkovzduch) asi 10 minut pečeme.
Cukroví necháme vychladnout a slepujeme oblíbenou marmeládou, v mém případě domácí fíkovou se skořicí, na kterou se můžete těšit v příštím receptu.
Růžová voda je dochucovadlo, které se získává destilací okvětních lístků růží a nejčastěji se používá k přípravě dezertů a nápojů. Můžete si ji zakoupit např. na internetových stránkách gurmankoreni.cz.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI