Korpus: | |||||
jáhly | 1 hrnek (250 g) | kokos | 100 g | kvalitní jablečný džus (můžeme nahradit 870 ml vody s 4 lžícemi sirupu z agáve) | 3 hrnky (cca 900 ml) |
Náplň: | |||||
rybíz (v libovolném poměru) | 500 g | voda | 200 ml | libovolné sladidlo (ječný slad, rýžový sirup, sirup z agáve..) dle chuti a kyselosti rybízu | |
agar v prášku | 5 g |
Recept na tento je na léto jak dělaný. Protože je z jáhel, je vlhčí a tak nás v létě tolik nevysuší, je šetrnější na trávení a když ho budeme skladovat v lednici je i super osvěžující. Navíc příprava nevyžaduje přílišnou kulinářskou zručnost, takže nic nebrání tomu, si tento zdravý dezertík dopřát :)
Ale proč to ovoce nedozrává nějak postupně?! A hlavně pomaleji. Teď je člověk zavalený ovocem a v zimě zase budeme živořit. Na trzích prodávají krásně voňavé meruňky z jižní Moravy, které nekupuji jen kvůli tomu, že dozrává rybíz a přeci ho nenechám opadat. Takže posledních čtrnáct dní je ve znamení rybízu - a to jak černého, tak i červeného.
Černý rybíz
Osobně mám černý rybíz mnohem radši než červený. Když jsou kuličky velké a sladké, nechám ho pouze vychladit a zobu jen tak samotný. Černý rybíz je ceněn pro svůj vysoký obsah vitamínu C i bioflavonoidů, které jsou známé pro své antioxidační schopnosti. V černém rybízu můžeme najít i významné množství resveratrolu, který také patří mezi silné antioxidanty a používá se jako přírodní antibiotikum a protiplísňový prostředek. Ukazuje se, že rostliny produkují větší množství resveratrolu, když jsou ve stresu a bojují o přežití. To znamená, že nejvíce resveratrolu najdete v rostlinách, které jsou napadeny plísňovou nebo bakteriální infekcí. Takže rada pro zahrádkáře: černý rybíz ničím neošetřovat, budete mít více resveratrolu a ušetříte čas i peníze :)
Červený rybíz
Už se vám křiví obličej, jen co slyšíte o červeném rybízu? I mně :) Je to velmi kyselá záležitost a přiznám se, že i já - odpůrce přílišného slazení, nejsem schopná sníst červený rybíz jen tak bez ničeho. Pár kuliček možná, ale z celé misky musí mít člověk snad kopřivku... Stejně jako černý rybíz, je i červený rybíz zdrojem vitamínu C, který zároveň napomáhá vstřebávání železa, které je v červeném rybízu také přítomno. Červená barva nám rovněž napovídá, že obsahuje také v létě tolik potřebný beta-karoten. Dále obsahuje i draslík a velké množství vlákniny.
Postup:
Jáhly třikrát spařte vroucí vodou. Tím se odstraní případná zoxidovaná vrstva, která by jinak mohla být příčinou hořkosti (viz článek u receptu na květákový mozeček). Poté nasypte spařené jáhly do hrnce, zalijte třemi hrnky kvalitního jablečného džusu, přiveďte k varu a vařte na mírném ohni, dokud se všechen džus do jáhel nevsákne. Jáhly odstavíme a ještě zatepla promixujeme tyčovým mixérem. Necháme zchladnout.
Když jsou rozmixované jáhly studené, nebo alespoň vlažné, vmícháme do nich kokos.
Formu na koláč vymažeme kokosovým olejem a vysypeme kokosem a opatrně rozprostřeme jáhlovou hmotu. Lépe jáhly uplácáte mokrýma rukama a pokud vlastníte takovou vychytávku, jakou je malý ruční váleček na těsto, půjde vám práce o mnoho lépe. Těsto vytvarujte tak, abyste měli lehce zvednuté okraje.
Troubu si rozehřejte na 180°C a nechte péct 20 - 30 minut, aby byl povrch nazlátlý.
Když se nám peče korpus, můžeme si připravit rybízovou náplň. Rybíz řádně omyjeme a dáme do hrnce. Přilijeme 200 ml vody a přivedeme k varu.
Přidáme libovolné sladidlo dle chuti. Já posledně přidávala asi tři polévkové lžíce agáve sirupu.
V malém množství vody si rozmícháme agar a za stálého míchání nalijte do rybízové směsi. Nechte ještě minutku povařit a vypněte.
Když je korpus upečený, opatrně na něj náplň rozprostřete - nejprve nabírejte pouze rybíz bez vody a až když máme ovoce rovnoměrně navrstvené na korpusu, pomalu rybíz zalijte "rybízovou vodou" s agarem.
Po zchladnutí můžete podávat.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI