Ingredience: | |||||
vejce | 2 ks | bílý jogurt | 1 velký kelímek (400g) | cukr krystal | 200 g |
hladká mouka | 330 g | kypřící prášek do pečiva | 1 ks | červený rybíz | cca 2 velké hrsti |
Drobenka: | |||||
změklé máslo | 40 g | cukr krystal | 40 g | hladká mouka | 100 g |
V pátek jsem byla u dědy na zahrádce, stromy i keře obsypané plody, všechno vonělo a dozrávalo. Maliny, třešně, angrešt, rybíz, josta i meruňky. A já si říkala, sakra, proč to není nějak víc rozložené, nejlépe přes celé prázdniny? Proč všechny ty dobroty zrají během června, skoro naráz, a já pak nevím, co upéct dřív? V šuplíku mám kupu receptu na jahody a stihnu sotva dva, tři a už je po nich. Třešně jsou skoro přezrálé, angrešt začíná pukat a i rybíz se za chvíli bude muset všechen očesat. Tak rychle do koláče s ním!
Troubu předehřejeme na 180°C. Vajíčka prošleháme s jogurtem, postupně přisypeme cukr, mouku a kypřící prášek a vymícháme hladké těsto. Nalijeme ho do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou, povrch uhladíme, poklademe rybízem a posypeme drobenkou (na drobenku prsty nebo vidličkou promneme máslo, cukr a mouku). Pečeme necelou hodinu, dozlatova, testujeme špejlí.
Koláč jsem pekla v kulaté formě o průměru 24 cm. Mám ráda "vysoké" koláče, kde je hodně těsta, vy si ho ale můžete upéct i na plech, budete v tom případě potřebovat zhruba dvojnásobek rybízu i drobenky.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI