Sacher dort zpět

Těsto:
kvalitní čokoláda (55%)125 gzměklé máslo125 gpráškový cukr125 g
vejce6 ksvanilková tresť1 lžičkakrupicový cukr100 g
hladká mouka125 g
Náplň:
meruňková marmeláda400 grum30 ml
Poleva:
kvalitní čokoláda (70%)150 gmáslo40 g
kvalitní čokoláda (55%) 125 g, změklé máslo 125 g, práškový cukr 125 g, vejce 6 ks, vanilková tresť 1 lžička, krupicový cukr 100 g, hladká mouka 125 g, meruňková marmeláda 400 g, rum 30 ml, kvalitní čokoláda (70%) 150 g, máslo 40 g

Příprava

Tentokrát to byla opravdu výzva s velkým "Vé".  Sacher dort mě nikdy nebral. Považovala jsem to za jakési suché cosi s marmeládou. Nic moc... Po říjnové výzvě jsem svůj názor přehodnotila. Je úžasný! Nicméně průběh přípravy byl HODNĚ dramatický.
Pečení samotného dortu mě nadchlo. Těsto krásně vyběhlo, moc nepopraskalo ani nespadlo. Marmeláda s rumem také dopadla dobře. POLEVA! To byl postrach už od začátku. Podle původního receptu jsem měla svařit cukr s vodou "na nit" a následně do něj vmíchat čokoládu. Měla vzniknout krásně lesklá poleva. Vysledek připomínal tmavý písek nedobré chuti. Co teď?! 
 
Moudré kuchařské knihy pomohly a já si udělala polevu podle sebe. Byla krásně lesklá a hlavně dobrá. :)
Další drama nastalo při tvorbě nápisu na dort. Nakonec ale vše dopadlo dobře a jestli zbyla v ledničce čtvrtka dortu, tak je to moc. :)
 
Těsto:
Troubu předehřejeme na 190°C. Nachystáme si dortovou formu - dno vyložíme pečícím papírem, stěny vytřeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Ve vodní lázni nebo v mikrovlnce rozehřejeme čokoládu.Mezitím vyšleháme máslo do pěny, postupně přidáváme moučkový cukru, žloutky a rozpuštěnou čokoládu. V další míse vyšleháme tuhý sníh, do kterého po lžících přidáváme krystalový cukr. Sníh postupně zlehka vmícháme do těsta. Nakonec zlehka vmícháme i mouku a lijeme do formy. Pečeme 35 - 45 minut. Necháme vychladnout a dort podélně rozřízneme. 
 
Náplň:
Marmeládu s rumem přivedeme k varu a povaříme 2-3 minutky. Potřeme půlku dortu, přiklopíme druhou půlkou a zbytkem marmelády potřeme celý povrch dortu (včetně boků ).
 
Poleva:
Vše rozpustíme ve vodní lázni a nejprve polevou potřeme boky, zbytek vylijeme na dort a roztřeme cukrářskou stěrkou. Pokud budete dělat nápis, doporučuji si jej prvně vyzkoušet na pečícím papíru. Podáváme se šlehačkou a nebojíme se ( pokud jsme doma ) trochu si zamlaskat. :)
2015-01-12 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptzahraníční kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnarozeniny
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI