Ingredience: | |||||
hladká mouka | 300 g | sádlo | 250 g | cukr moučka | 200 g |
kakao | hrstka | skořice | hrstka |
Většinou se neumím držet receptu. To už jsem si zvykla. Jedinou výjimkou je vaření a pečení z babiččiny kuchařky, kde se ho držím zuby nehty. Zkrátka proto, že mě zajímá, jak tyhle staré dobré recepty fungují.
Ze všech surovin vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a necháme přes noc odpočívat v lednici. Druhý den z něho tvarujeme malé kuličky, které na plechu jemně zmáčkneme a uprostřed tvoříme malé důlky (třeba obrácenou vařečkou). Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů dorůžova.* Po vychladnutí plníme důlky pikantní marmeládou, kterou necháme do druhého dne zaschnout.
Pokud chcete do koláčků použít kakao, doporučuji oddělit si těsto na dva tři koláčky světlé, změřit si čas při pečení do zrůžovění a použít ho i na kakaové (nejjednodušší a navíc efektní je upéct ho půl napůl. Nezapomeňte, že čím více kakaa použijete, tím spíš budou mít koláčky tendenci se připalovat.
Sádlové koláčky je třeba péct rychleji na prudší teplotu, aby se neroztekly. S těstem se bude pracovat nejlépe, pokud bude ještě studené a před samotným pečením je dobré dát plech s vytvarovanými koláčky na půl hodiny do chladu, aby šlo těsto studené i do rozpálené trouby.
Těsto je třeba opravdu dobře prohníst a pak ho nechat odpočívat, nejlépe přes noc, získá tak na pružnosti a tvárnosti. V lednici ho skladujte vždy zakryté sáčkem nebo fólií, aby neoschlo. Těsto odkrajujte z lednice po kouskách, obzvlášť pokud ho máte větší množství a obzvlášť pokud je v něm prášek do pečiva. Jak se těsto zahřívá, prášek začíná pracovat a v těstě se potom při pečení tvoří nevzhledné bublinky. Nejlepší je zpracovat ho ještě dokud je studené.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI