Ingredience: | |||||
sezamová pasta (lze použít i burákové máslo) | 100 g | máslo | 60 g | cukr krupice | 80 g |
hladká mouka (špaldová, typ 630) | 200 g | vejce | 1 ks |
Poslední den letošního školního roku je u nás ve znamení odchodu dcery z předškoličky. Po prázdninách už půjde jako velká slečna do té pravé a opravdické školky. Na rozloučenou s dětmi a hlavně skvělými tetami v našem Dráčku jsme pekly sušenky. Snad budou školičkovému osazenstvu chutnat tak jako mamince, která se musela hodně držet, aby to dětem nesnědla.
Všechny uvedené ingredience vypracujte v těsto. Pokud by bylo stále příliš lepkavé, přidejte ještě trošku mouky, neb každá saje trošku jinak. Těsto patří mezi ty, se kterými si musíte dát trošku práce, ale určitě se to vyplatí. Válejte na zhruba půlcentimetrovou vrstvu a vykrajujte tvary, použít můžete i sušenková vykrajovátka s reliéfem, měl by se na nich udržet. Nejlépe uděláte, pokud budete těsto válet přes dva pečící papíry nebo mikrotenové sáčky, pak se vám bude pracovat daleko lépe. Pokud potřebujete, klidně si jej ještě podsypte i troškou mouky. Pracujte rychle, aby se vám těsto neroztápělo, neboť je docela mastné (vrátí se vám to ale na křehkosti sušenek). Pečte v troubě vyhřáté na 180°C horkovzduch, a to přibližně 8 minut.
Po vychladnutí jsou sušenky křupavé. Pokud chcete, aby změkly, uložte je do dózy s kouskem jablka, velmi brzy nasají jeho vláhu a změknou.
Dětská specifika:
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI