Skořicové donutky zpět

Ingredience (cca 25 kusů):
hladká mouka (špaldová)500 gtřtinový cukr50 gtuk (Hera bez laktózy)100 g
rostlinné mléko (rýžové)250 mlsušené droždí3 lžičkyžloutek3 ks
sůl špetkaskořicový třtinový cukr na obalování
hladká mouka (špaldová) 500 g, třtinový cukr 50 g, tuk (Hera bez laktózy) 100 g, rostlinné mléko (rýžové) 250 ml, sušené droždí 3 lžičky, žloutek 3 ks, sůl špetka, skořicový třtinový cukr na obalování

Příprava

Sladké pečení je u nás více než oblíbené. Vedle klasických koláčů a bublanin, jsou u nás v oblibě i muffiny a různé podoby minidortíků, tyto donutky k nim také patří. Tato podoba donutek je zdravější v tom, že jsem je nesmažila, ale pekla v troubě a nakonec je obalila ve skořicovém cukru. Pokud chcete hřešit trochu více, může si je ozdobit cukrovou nebo čokoládovou polevou.

Ve větší míse si smícháme mouku, cukr, droždí a špetku soli. Ke směsi přilijeme mléko a přidáme žloutky a promíchejte. Nakonec přidáme tuk a vypracujte těsto. Já jsem použila robota s hnětacími háky, abych těsto pořádně prohnětla. Poté dáme do vymaštěné mísy a zakryjte utěrkou a necháme na teplém místě kynout zhruba hodinu a půl, až těsto zdvojnásobí svůj objem.

Do vykynutého těsta bouchněte pěstí. Pak ho hněteme 2 minuty na pomoučené pracovní ploše a rozválíme na tloušťku 1cm a necháme 2 minuty odpočívat. Kulatým vykrajvátkem o průměru 8cm (já použila skleničku) vykrajujeme kolečka a pak vykrojíme středy vykrajovátkem o průměru 3,5cm (to jsem použila vykrajovátko na vánoční cukroví). Na plech vyložený pečícím papírem pak vyskládáme vykrojené donutky a necháme ještě 15 minut kynout.

Donutky můžete buď smažit v rozpáleném oleji, nebo jako já, využít zdravější variantu, kdy jsem je upekla v troubě.  Pekla jsem na 180 stupňů cca 8 minut, až se nafouknou a zezlátnou.

Ještě horké je pak obalujeme ve skořicovém cukru (můžete polít cukrovou či čokoládovou polevou, nebo jen pocukrovat moučkovým cukrem).

2019-09-25 Dezerty

Poznámka

Inspirace: http://www.apetitonline.cz/recept/americke-donuty

Autor:

Počet porcí
25
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI