Ingredience: | |||||
ovesné vločky (lze koupit i bez lepku) | 200 g | pohanková mouka hladká | 3 lžíce | vejce | 2 ks |
datlová pasta (či jiné sladidlo či banán) | dle potřeby | rýžovo-kokosové mléko | 500 ml | skořice | 1 lžička |
kypřící prášek bez fosfátů | 2 - 3 lžičky | tuk (koko Ghí či Bio České Ghíčko) | na potření pánve | ||
Obměna: | |||||
ovesné vločky (lze nahradit libovolnou moukou) | 200 - 220 g | vlašské ořechy | 2 - 3 hrsti | vejce | 2 ks |
banán | 1 ks | skořice | 1 lžička | žitná mouka jemně mletá | 3 - 4 lžíce |
rýžovo-kokosové mléko | 500 - 600 ml | kypřící prášek bez fosfátů | 2 - 3 lžičky | ||
Přeliv - rozvar z ovoce: | |||||
jablka, hrušky | dle potřeby | skořice | 1 lžička | javorový sirup | 1 lžíce |
Ghítela | dle chuti |
Možností kombinací těsta a náplní je nesčetně, proto lívance tak miluji a ráda kombinuji různé chutě. Teď na zimu milujeme skořicové variace s jablečno-hruškovým rozvarem. Náš malý se může po takové snídani utlouct a my také.
Hustota těsta je závislá na druhu použití rostlinného mléka, mouky, hodně dělá také pánev, lívanečník nepoužívám, mám pánev od Tescomy na palačinky a na té se mi ještě nestalo, že bych lívance neotočila. Pokud je těsto trhavé, stačí přidat namleté vločky navíc či mouku.
Pokud máte ráno málo času, můžete si připravit těsto večer předem, což je ideální i kvůli fermentaci a celkového trávení. Navíc je to úžasné, ráno pouze vytáhnete těsto z lednice a rovnou pečete.
Navíc příprava zabere pár minutek, vše nandáme postupně do vysoké nádoby a rozmixujeme tyčovým mixérem, případně můžeme využít i mixéru, dle vybavení domácnosti.
Tak jdeme na to. Rozklepneme vejce, přidáme skořici, datlovou pastu, mléko, vločky, kypřící prášek, můžeme přidat banán, ale nemusí být (banán lze nahradit avokádem). Vezmeme tyčový mixér a vše rozmixujeme, dle konzistence těsta přidáme pohankovou mouku, případně jinou námi oblíbenou, já dala navíc pár lžic, opět rozmixujeme. Rozpálíme pánev, kterou lehce potřeme tukem, já miluji koko Ghí či bio České Ghíčko, ta vůně je úžasná a zdravé tuky jsou třeba.
Lívanečky rovnoměrně opečeme, během pečení si můžeme připravit náplň. Já oloupala jablka, hrušky, nastrouhala nahrubo a prohřála s javorovým sirupem a skořicí.
A již jen stačí naservírovat lívanečky na talíř, přidat rozvar a dopřát si tu dobrůtku, úžasná snídaně.
Přeji dobrou chuť.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI