Ingredience (8 rolek): | |||||
hladká mouka | 400 g | cukr krystal | 60 g | sůl | 1/4 lžičky |
mléko | 250 ml | změklé máslo | 80 g | droždí | 25 g (půl kostky) |
Náplň: | |||||
máslo | 80 g | cukr krystal | 60 g | skořice | 1 lžíce |
jablko (nemusí být) | 1 ks | ||||
Na posypání a potření: | |||||
bílek | 1 ks | cukr krystal | dle potřeby |
Kdo nezná skořicové rolky, jako by nebyl. Pochází ze Švédska proto, když zajdete do Ikei, tak vás vůně skořice vítá už za dalekým rohem. Jelikož jsem v minulosti pracovala ve švédské firmě, tak jsme je tam podávali a servírovali klientům ke kávě. I zde vůně skořice vítala klienty už od Václaváku, i když jsme sídlili v Dejvicích.
Pátrala jsem tedy po internetu a zkoušela různé druhy. Každý pokus ale nebyl povedený. Jednoho dne jsem pořádala piknik pro své přátelé a řekla jsem si, že zrovna tohle jídlo by se tam perfektně hodilo. Vypiplala jsem si svůj recept a bylo. Jenže zkoušela jsem je dle úžasného návodu rozválet, smotat, nakrojit, proplést a stočit. Nebyla to rolka, ale role. Když jsem tu roli vložila do trouby, sedla jsem si na gauč k filmu a čmuchala tu nádherně linoucí se vůni z trouby.
Bohužel zklamání přišlo ihned po vyndání. Z role se stala jedna velká hrouda. Ale voněla a chutnala. Každopádně těsto bylo asi řídké a vše se speklo. K jídlu to bylo ale...
Tímto moje výzva nekončila. Má to být výzva a výzva má být zvládnuta, tak se přeci nevzdám. Tak jsem se pustila do nových skořicových rolek. Tentokrát jsem udělala opravdu rolky a přidala do skořice nastrouhaná jablka, aby rolka byla pěkně vláčná. Tímto byla výzva zvládnuta. Kolegové v práci rolky snědli a pochválili, rodiče také, manžel také a já také. Takže jsem spokojená a tento recept se stal naší stálicí.
Přidáme špetku soli.
Dále přidáme mouku.
Mléko s droždím nalijeme do mísy.
Přidáme povolené máslo.
Rozmícháme a dáme kynout na teplé místo.
Mezitím si připravíme náplň.
Do misky vložíme povolené máslo, skořici a cukr.
Důkladně promícháme.
Pokud budete přidávat jablko, tak si ho nastrouháme.
Vykynuté těsto přendáme na vál.
Rozválíme do obdélníkového tvaru, potřeme skořicovým máslem a popřípadě přidáme nastrouhaná jablka.
Rolku zatočíme a vysteleme si formu pečícím papírem. Ovšem můžeme šneky péct i na klasickém plechu jednotlivě.
Váleček si rozkrájíme na stejně vysoké rolky.
Vyskládáme je do formy nebo na plech.
Potřeme bílkem.
A pocukrujeme.
Dáme ještě na chvíli kynout. Mezitím si rozpálíme troubu na 200 stupňů.
Vykynuté rolky vložíme do trouby a pečeme cca 10-15 minut do zlatova.
Upečené vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
Podáváme vlažné nejlépe s kopečkem vanilkové zmrzliny.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI