Těsto: | |||||
hladká mouka | 290 g | cukr moučka | 40 g | sušené droždí | 5 g |
máslo | 60 g | mléko | 80 ml | voda | 60 ml |
větší vejce | 2 ks | sůl | půl lžičky | ||
Náplň: | |||||
roztopené máslo | 60 g | třtinový cukr | 100 g | skořice | 2 lžíce |
pomleté vlašské ořechy | 80 g |
Tak se nám to blíží a tipů na sladké dobroty na vánoční stůl, není nikdy dost. Vyzkoušejte si tento ořechovo-skořicový chlebík, který určitě nezůstane dlouho ladem.
Máslo spolu s mlékem zahříváme v jednom kastrolku, dokud se máslo nerozpustí.
Zbývající suroviny odvážíme do hnětací mísy, přilijeme k nim trochu prochladlé mléko s máslem a uhněteme těsto. Těsto není moc hutné a trochu se lepí. Posypeme je lehce hladkou moukou a těsto necháme kynout (min. 1 hod.)
Vodu přilévejte raději postupně, nemusíte ji použit ani všechnu, aby těsto nebylo příliš řídké.
Vykynuté těsto přendáme na vál posypaný hladkou moukou a rozválíme je na plát o rozměrech přibližně 30 x 50 cm. Plát potřeme rozpuštěným máslem, posypeme cukrem, skořicí a ořechy. Plát rozřežeme na 6 stejně širokých pruhů, ty naskládáme na sebe a rozřízneme je opět na 6 stejně širokých obdélníků.
Formu vyložíme pečicím papírem tak, aby byl i na bocích formy. Obdélníky z těsta naskládáme za sebou do formy, kterou přikryjeme utěrkou a těsto necháme opět 45 minut kynout.
Pečeme přibližně 35 minut v troubě vyhřáté na 180°C. Podáváme lehce prochladlé.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI