Šlehačkové špaldové rohlíčky pro děti od 1 roku zpět

Ingredience:
máslo250 ghladká celozrnná špaldová mouka450 gsmetana ke šlehání180 ml
maková, povidlová či jiná náplň dle chuti
máslo 250 g, hladká celozrnná špaldová mouka 450 g, smetana ke šlehání 180 ml, maková, povidlová či jiná náplň dle chuti

Příprava

Tyhle křehké šlehačkové (martinské) rohlíčky mám strašně ráda, a tak jsem je alespoň malinko ozdravila. Stále je to dobrota plná tuků, co si budeme povídat, ale jeden malý rohlíček pro malý hřích úplně postačí.

Změklé máslo smíchejte se smetanou ke šlehání a postupně zapracujte mouku. Vyjít by vám mělo krásně vláčné těsto, se kterým se dobře pracuje. Je možné, že mouky budete muset použít o něco více či méně, savost každého druhu je totiž individuální. Vyválejte na kruh, který rozdělíte na osminy. Na každou z nich dejte náplň dle svých představ (já jsem svařila mletý mák, mléko, cukr a kapku rumu) a zarolujte. Konce lehce zahněte, aby vznikl malý rohlíček.

Pečte v troubě vyhřáté na 180°C do zlatova (přibližně 10 minut).

Dětská specifika:

  • Šlehačka je vhodná pro děti od 1 roku - pro svůj vyšší obsah bílkovin.
  • Celozrnná mouka je hůře stravitelná a schopnost ji strávit je individuální, záleží na vývoji střev. Pokud si u svého dítěte nejste jistá, použijte mouku bílou. Ta ovšem zase neobsahuje takové množství vlákniny a dalších prospěšných látek.
  • Těsto samo o sobě je poměrně tučné, ale není slazené. Slazená je až náplň, kterou volte úměrně k věku dítěte.
  • Mák a tudíž i maková náplň, kterou jsem v tomto případě zvolila já, je tabulkově doporučován od 2 - 3 let.
2017-05-30 Dezerty

Autor:

Počet porcí
25
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI