Šlehačkový skořicový dort s jablky zpět

Ingredience:
alsan bio, máslo nebo 60g Bio České Ghíčko80 gvejce5 kspanela či jiné sladidlo100 g
žitná mouka80 gšpaldová mouka jemně mletá200 gkypřící prášek do pečiva bez fosfátů1 ks
skořice2 lžičkymed1 lžícevoda150 ml
tuk na vytření formyrýžová polohrubá nebo hrubá mouka na vysypání formy
Zdobení:
menší oloupaná a nastrouhaná jablkacca 8 - 10 ksskořice dle chutikokosové mléko REAL 80% nebo 85% REAL THAI2 plechovky (po 400ml)
sladidlo dle chutivanilka dle chutikakaové máslo80 g
alsan bio, máslo nebo 60g Bio České Ghíčko 80 g, vejce 5 ks, panela či jiné sladidlo 100 g, žitná mouka 80 g, špaldová mouka jemně mletá 200 g, kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 1 ks, skořice 2 lžičky, med 1 lžíce, voda 150 ml, tuk na vytření formy, rýžová polohrubá nebo hrubá mouka na vysypání formy, menší oloupaná a nastrouhaná jablka cca 8 - 10 ks, skořice dle chuti, kokosové mléko REAL 80% nebo 85% REAL THAI 2 plechovky (po 400ml), sladidlo dle chuti, vanilka dle chuti, kakaové máslo 80 g

Příprava

Spousta jablíček, které už bylo třeba zužitkovat a také chuť na něco dobrého, tak to byly důvody pro vznik tohoto lehkého, velmi chutného dortíku, který je úžasně vláčný a nadýchaný. Jedná se o velmi univerzální korpus, který lze ladit dle aktuální potřeby. Je jedno jakou formu použijete, zda kulatou, plech, muffiny.

Nejdříve se pustíme do korpusu. Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků našleháme tuhý sníh, můžeme přidat špetku soli, sníh pak lépe drží.

V rendlíku si na mírném plameni rozpustíme tuk společně s cukrem a medem. Nesmí být horké, jen vlažné. Začneme šlehat žloutky, do kterých nalijeme rozpuštěnou směs tuku, cukru a medu, vše společně našleháme. Do této směsi za stálého šlehání přidáme mouky s kypřícím práškem, skořici a střídavě přiléváme vodu. 

Příliš dlouhou nešleháme, jen rychle vmícháme, aby se nepoškodil křehký lepek. Nakonec jen ručně metlou vmícháme našlehané bílky. 

Vzniklé těsto nalijeme do tukem vytřené a moukou vysypané formy. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme na 180°C přibližně 45 minut, vyzkoušíme špejlí. 

Korpus je dobré péct den předem. 

Druhý den korpus vyjmeme z formy, korpus seřízneme, formu po stranách očistíme a korpus opět do formy upneme.

Vezmeme předem vychlazené kokosové mléko, které musí být 24 hodin v lednici nebo 45 minut v mrazáku. 

Vyjmeme pouze tuhou část z plechovky, tekutou si můžeme nechat do kaše. 

Tuhou část dáme do šlehací nádoby, rozmačkáme lžící a začneme šlehat na plný výkon. Postupně během šlehání přidáme vanilku, moučkový cukr (lze i jiné tekuté sladidlo, ale já se chtěla přiblížit chuti klasické šlehačky, dala jsem jen dvě lžíce). Když mám šlehačku z kokosového mléka našlehanou, dáme ji chvíli stranou. 

Ve vodní lázni si rozpustíme kakaové máslo a necháme vychladnout. Pokud spěcháme, ochladíme si jej opět ve studené vodní lázni. Kakaové máslo se využívá hlavně při výrobě čokolády, ale dokáže úžasně zpevnit krémy a dodá jim úžasnou vůni a chuť.

Vezmeme mísu s našlehanou kokosovou smetanou a postupně s pomocí metly zašleháme rozpuštěné kakaové máslo. Neděste se, šlehačka mírně klesne. 

Připravenou smetanou potřeme korpus, který máme upevněný ve formě.

Následně již jen navrstvíme povařen nastrouhaná jablíčka, musí být vychladlá. Ty jsem pouze oloupala, nastrouhala do hrnce, přidala skořici, trošku vody a krátce povařila. Můžeme nechat klidně i čerstvá jablka, která nastrouháme, vymačkáme, navrstvíme na smetanu a jemně poprášíme skořicí. 

Já jsem si nechala trošku smetany stranou na dozdobení dortíku a následně jsem celý dort poprášila skořicí. 

Dort necháme vychladit a ztuhnout v lednici, ideálně půl dne, ještě lépe přes noc. 

2019-01-16 Dezerty

Autor:

Počet porcí
12
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI