Ingredience: | |||||
mléko | 100 ml | droždí | 1 kostka | cukr | 1 lžička |
polohrubá mouka | 500 g | cukr krupice | 120 g | sůl | špetka |
vanilínový cukr | 1/2 ks | vejce | 1 ks | žloutky | 2 ks |
smetana 33% | 250 ml | citronová kůra | dle chuti | rozinky | dle chuti |
žloutky na pomazání | 2 ks |
A protože se sliby mají plnit, nejen o Vánocích, tak pro vás mám třetí receptík na mazanec. Je to mé nejoblíbenější kynuté těsto, kde je místo tuku smetana. Bochánek je díky smetaně krásně vláčný, takže doporučuji všem, kteří mají rádi, když se nepráší od pusy.
A víte vlastně, proč se na bochánku dělá křížek? Kříž je nejdůležitějším z křesťanských symbolů, protože Kristus byl odsouzen k smrti ukřižováním. Ale nejen to, symbol kříže je ale mnohem starší a odpovídá zimnímu slunovratu, kdy Slunce vstupuje do souhvězdí Jižního kříže.
Z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí uděláme kvásek. V míse promícháme sypké ingredience, přidáme citronovou kůru, smetanu, 1 vejce a 2 žloutky, vykynutý kvásek a nakonec rozinky. Nejprve pracujeme měchačkou a pak těsto dobře prohněteme na vále. Vrátíme těsto do mísy a necháme kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Po vykynutí, těsto na vále ještě prohněteme a vytvoříme bochánek, který přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Bochánek uprostřed nastřihneme malým křížkem, potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme mandlemi. Pečeme při 170°C asi 35 minut. Před vytažením z trouby zkusíme, zda je upečený bochánek špejlí.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI