Sladká varianta: | |||||
ovesné vločky | 100 g | vařené sojové boby | 180 - 200 g | skořice | 1 lžička |
med či oblíbený sirup | 1 a 1/2 lžíce | chia semínka | 1 lžička | sezamová semínka | 1 lžička |
jedlá soda | 1/2 lžičky | voda (přidávat postupně) | cca 200 ml | sůl | špetka |
Slaná varianta: | |||||
ovesné vločky | 100 g | vařené sojové boby | 180 - 200 g | chia semínka | 1 lžička |
sezamová semínka | 1 lžička | jedlá soda | 1/2 lžičky | voda (přidávat postupně) | cca 200 ml |
sůl | 1/2 lžičky | bylinky- tymián, kmín, pepř | 1 lžička |
Zdravím vás u dnešního receptu, který se nese v duchu mých novoročních předsevzetí. Jednak je o bílkovinami nabitý chlebíček, jednak o veganský recept bez živočišných přísad. Hotový je za chviličku a chuť luštěnin v něm není vůbec cítit. Potřebujete pouze pár základních přísad, dobrý mixér a pak se o vše postará trouba. Tento týden jsem upekla nejprve sladkou variantu k snídani, kterou doporučuji nakrájet na malé obdélníčky, překrojit vejpůl, potřít vrstvou ořechového másla (použila jsem domácí mandlové s medem), poklást banány a lesními plody, nebo potřít domácí marmeládou. Výborná je i slaná alternativa celozrnných trvanlivých chlebíčků s tymiánem.
Sladká varianta
Sojové boby přes noc namočíme do dvojnásobného množství vody, kterou následně slijeme, přidáme novou a přivedeme k varu. Vaříme do měkka zhruba 2 hodiny. Následně necháme zchladnout a dobře osušíme. Do mixéru nasypeme vločky a uvařenou soju a několika pulzy vytvoříme jemnou drť. Přilijeme vodu, přidáme med, semínka, jedlou sodu, sůl, skořici a dobře rozmixujeme. Formu (klasickou koláčovou, keramickou zapékací mísu či srnčí hřbet) vymažeme kokosovým tukem a vlijeme těsto. Uhladíme a dáme péct do předehřáté trouby na 170°C po 35 minut. Hotový chlebík necháme vychladnout. Pomažeme ořechovým máslem a ovocem/marmeládou.
Slaná varianta
Podobně jako u sladkého chlebíku. Sojové boby namočíme přes noc, poté vodu vyměníme a dáme na 2 hodiny vařit do měkka. Následně necháme zchladnout a dobře osušíme. Do mixéru nasypeme vločky, soju a několika pulzy vytvoříme jemnou drť. Přilijeme vodu semínka, jedlou sodu, sůl, koření a dobře rozmixujeme. Formu (např. srnčí hřbet) vymažeme kokosovým tukem a vlijeme těsto. Dobře uhladíme a dáme péct do vyhřáté trouby na 170°C po 35 minut. Hotový chléb podáváme ještě teplý či necháme vystydnout. Hodí se jako klasická alternativa běžného celozrnného pečiva.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI