Sojový chlebíček (vegan) - sladká i slaná varianta zpět

Sladká varianta:
ovesné vločky100 gvařené sojové boby180 - 200 gskořice1 lžička
med či oblíbený sirup1 a 1/2 lžícechia semínka1 lžičkasezamová semínka1 lžička
jedlá soda1/2 lžičkyvoda (přidávat postupně)cca 200 mlsůl špetka
Slaná varianta:
ovesné vločky100 gvařené sojové boby180 - 200 gchia semínka1 lžička
sezamová semínka1 lžičkajedlá soda1/2 lžičkyvoda (přidávat postupně)cca 200 ml
sůl1/2 lžičkybylinky- tymián, kmín, pepř1 lžička
ovesné vločky 100 g, vařené sojové boby 180 - 200 g, skořice 1 lžička, med či oblíbený sirup 1 a 1/2 lžíce, chia semínka 1 lžička, sezamová semínka 1 lžička, jedlá soda 1/2 lžičky, voda (přidávat postupně) cca 200 ml, sůl špetka, ovesné vločky 100 g, vařené sojové boby 180 - 200 g, chia semínka 1 lžička, sezamová semínka 1 lžička, jedlá soda 1/2 lžičky, voda (přidávat postupně) cca 200 ml, sůl 1/2 lžičky, bylinky- tymián, kmín, pepř 1 lžička

Příprava

Zdravím vás u dnešního receptu, který se nese v duchu mých novoročních předsevzetí. Jednak je o bílkovinami nabitý chlebíček, jednak o veganský recept bez živočišných přísad. Hotový je za chviličku a chuť luštěnin v něm není vůbec cítit. Potřebujete pouze pár základních přísad, dobrý mixér a pak se o vše postará trouba. Tento týden jsem upekla nejprve sladkou variantu k snídani, kterou doporučuji nakrájet na malé obdélníčky, překrojit vejpůl, potřít vrstvou ořechového másla (použila jsem domácí mandlové s medem), poklást banány a lesními plody, nebo potřít domácí marmeládou. Výborná je i slaná alternativa celozrnných trvanlivých chlebíčků s tymiánem.

Sladká varianta

Sojové boby přes noc namočíme do dvojnásobného množství vody, kterou následně slijeme, přidáme novou a přivedeme k varu. Vaříme do měkka zhruba 2 hodiny. Následně necháme zchladnout a dobře osušíme. Do mixéru nasypeme vločky a uvařenou soju a několika pulzy vytvoříme jemnou drť. Přilijeme vodu, přidáme med, semínka, jedlou sodu, sůl, skořici a dobře rozmixujeme. Formu (klasickou koláčovou, keramickou zapékací mísu či srnčí hřbet) vymažeme kokosovým tukem a vlijeme těsto. Uhladíme a dáme péct do předehřáté trouby na 170°C po 35 minut. Hotový chlebík necháme vychladnout. Pomažeme ořechovým máslem a ovocem/marmeládou. 

Slaná varianta

Podobně jako u sladkého chlebíku. Sojové boby namočíme přes noc, poté vodu vyměníme a dáme na 2 hodiny vařit do měkka. Následně necháme zchladnout a dobře osušíme. Do mixéru nasypeme vločky, soju a několika pulzy vytvoříme jemnou drť. Přilijeme vodu semínka, jedlou sodu, sůl, koření a dobře rozmixujeme. Formu (např. srnčí hřbet) vymažeme kokosovým tukem a vlijeme těsto. Dobře uhladíme a dáme péct do vyhřáté trouby na 170°C po 35 minut. Hotový chléb podáváme ještě teplý či necháme vystydnout. Hodí se jako klasická alternativa běžného celozrnného pečiva. 

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2018-02-02 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI