Ingredience: | |||||
šťáva z 5 - 6 pomerančů | dle potřeby | pomerančová kůra | dle chuti | cukr | 250 g |
citronová kůra z 1 citronu | dle chuti | voda | cca 220 ml | bílek | 1 ks |
O víkendu bylo teplo, tak se nedalo nic dělat a dostala jsem chuť na pomerančový sorbet. V Itálii najdete spoustu variant tohoto receptu, nejznámější je určitě citrónová verze. Osobně mi ale moc chutná i ta pomerančová.
Můžete přidat do receptu i smetanu, kolik bude potřeba. Nebo zkusit jiný poměr ingrediencí cukr vs. pomerančová šťáva. Určitě doporučuju koupit kvalitní pomeranče, pěkně šťavnaté a sladké! Párkrát jsem narazila na ty vysušené a z nich se takový dezert dělá dost špatně.
Další zajímavou variantou je přidání například citrónové šťávy (stačí i z půlky nebo z celého jednoho citrónu). Hodně se přidávají i různé likéry, např. pomerančový likér.
Vymačkejte šťávu z pomerančů a vyfiltrujte jí (ať tam nemáte dužinu). Mezitím rozpusťte cukr ve vroucí vodě a pořádně promíchejte. Dejte stranou, do sirupu přidejte citrónovou kůru (kterou potom vyndáte, takže se vám vyplatí dát tam větší kus) a nechte vychladit.
Z bílku vyšlehejte pěnu a smíchejte společně s pomerančovou šťávou a vychlazeným cukrovým sirupem. Přidejte ještě trochu pomerančové kůry a směs dejte do mrazáku na potřebně dlouhou dobu. Čas od času směs z mrazáku vyndejte a promíchejte, aby se vám nevytvořily krystalky na povrchu.
Před podáváním ještě směs promíchejte a můžete ozdobit čerstvými lístky máty.
TIP: Postup můžete dělat i trochu odlišně. Můžete dát do mrazáku směs z pomerančů a cukru. Jakmile se to pěkně zamrazí, ale nezatuhne kompletně, přidáte teprve bílky. Smícháte a dáte zamrazit.
Někdo dokonce dělá jednoduchou verzi pouze s ledem, osobně mi ale chutná více varianta s bílky. Sorbet je pak krémovější a více se podobá zmrzlině.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI