Ingredience: | |||||
hladká špaldová mouka | 200 g | máslo | 115 g | kokosový cukr | 20 g |
žloutky ze šťastných vajíček | 1 - 2 ks | med | 1 lžíce | sůl | špetka |
bio citron - kůra | 1 ks | oblíbená marmeláda | dle potřeby |
Existuje snad oblíbenější cukroví než linecké? Tahle drobná máslová kolečka (já teda radši srdíčka) potřená marmeládou peče na Vánoce snad každá rodina. Každý má ten svůj originální a zaručeně nejlepší recept na to nejkřehčí, nejvoňavější a prostě nejlepší linecké. Pamatuju si, že když jsem byla malá, pekly jsme s mamkou cukroví podle receptů z několika starých časopisů, které měly tak krásně umaštěné stránky a přesně jsem věděla, co na které stránce najdu a každý rok jsem se těšila, až ten poklad vyndáme a já si v něm budu zase listovat! Máte taky takové vzpomínky? Musím se přiznat, že teď už žádný tradiční recept nemám, a tak jsem si vytvořila jeden zbrusu nový a musím říct, že teda vůbec není špatný!
Letos jsem si při pečení hrozně oblíbila používat celozrnnou špaldovou mouku, nejen že je mnohem zdravější, ale dodá cukroví hrozně příjemnou oříškovou chuť a vůni. Cukru jsem v receptu použila také méně, takže si můžete dát i o nějaký ten kousek navíc a nemusíte mít výčitky. Jediné, co jsem v receptu nenahrazovala, je pravé a poctivé máslo, bez něj to prostě není ono. Kupuju farmářské a ta chuť je zkrátka nenahraditelná. Raději udělám menší množství cukroví z kvalitních surovin a užiju si pár kousků denně, než upéct několik kilo z náhražek, které by mému tělu rozhodně stejně nijak neprospěly.
A další věc, na které rozhodně nešetřete, je výběr marmelády! Vybírejte kvalitní s vysokým podílem ovoce, ta chuť je pak úplně jiná, věřte mi. Já použila ostružinovou od Marmelády s příběhem a měla jsem co dělat, abych jí namazala na cukroví a nesnědla ji lžičkou přímo ze skleničky.
Špaldovou mouku prosejeme na pracovní plochu, smícháme ji s cukrem a špetkou soli a uprostřed uděláme důlek. Do něj vyklepneme žloutky a přidáme med. Máslo nakrájíme na menší kousky a rozprostřeme ho kolem mouky, aby se nám těsto dobře zpracovávalo. Nakonec přidáme nastrouhanou kůru z citronu a rukama zpracujeme hladké těsto. Pokud by se těsto stále drolilo, přidejte lžíci až dvě vody nebo mléka.
Hotové těsto zabalte do folie a nechte nejlépe přes noc odpočívat v lednici. Druhý den těsto znovu propracujeme a vyválíme z něj cca 3 mm vysokou placku, ze které vykrajujeme libovolné tvary. Nezapomeňte do poloviny udělat dírku.
Pečeme v troubě předehřáté na 150 stupňů přibližně 8 minut do zezlátnutí.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI