Špaldové lívanečky 2v1 s čokoládou, mandlemi a v druhé variaci s borůvkami zpět

Ingredience:
špaldová mouka T 1050100 gteff mouka světlá50 gmandlové mléko500 ml
mleté mandle50 gvejce1 ksčerstvé droždí20 g
vanilkový lusk - vanilka z něj1 ksjavorový sirup2 lžíceČeské Ghíčko bio de potřeby
Na ozdobení:
borůvky dle potřebyananas dle potřebyčervený rybíz dle potřeby
Na zapečení: borůvky v jedné variaci dle potřebyVivani čokoláda na vaření 70% kakaa v druhé variaci1/4 ks
špaldová mouka T 1050 100 g, teff mouka světlá 50 g, mandlové mléko 500 ml, mleté mandle 50 g, vejce 1 ks, čerstvé droždí 20 g, vanilkový lusk - vanilka z něj 1 ks, javorový sirup 2 lžíce, České Ghíčko bio de potřeby, borůvky dle potřeby, ananas dle potřeby, červený rybíz dle potřeby, Na zapečení: , borůvky v jedné variaci dle potřeby, Vivani čokoláda na vaření 70% kakaa v druhé variaci 1/4 ks

Příprava

Nikdo není svatý a asi každého někdy honí mlsná, mě přepadla znenadání. Říkala jsem si "čím já ji zaženu"? Vzpomněla jsem si na lívanečky, které nám moje maminka připravovala. Já jsem dostala chuť na čokoládu, nemusela jsem dlouho přemýšlet, než jsem ji do těsta přidala a jelikož máme dostatečnou zásobu borůvek v mrazáku a jedná se o velmi oblíbené ovoce našeho nejmenšího strávníčka, padla druhá volba právě na ně, veškeré suroviny připravené, pojďme na ně.

Mandlové mléko prohřejeme v hrnci, aby bylo vlažné. Přidáme nadrobené droždí, zamícháme metličkou, hrnec odstavíme z plotny. Do mandlového mléka s droždím přidáme rozklepnuté celé vejce, mleté mandle, vanilku z vanilkového lusku, javorový sirup, přisypeme špaldovou a teff mouku. Metličkou vše důkladně promícháme. Těsto necháme přibližně 30 minut kynout, záleží na okolní teplotě.

Mezitím si najemno nastrouháme čokoládu na vaření a pro druhou variaci lívanců vyndáme z mrazáku borůvky, pokud máme čerstvé, připravíme si čerstvé. Pokud máme mražené, vyndáme si je z mrazáku krátce před pečením lívanců, aby nám příliš rychle nepovolily.

Připravíme si pánev, na které budeme lívance péct. Já zvolila pánev na palačinky. Když máme těsto nakynuté, rozdělíme si jej na dvě části, rozehřejeme pánev, kterou si lehce potřeme Ghíčkem a pomocí naběračky lijeme těsto na pánev. Do těsta, které jsme nalili na pánev, hned přidáme borůvky, které různě po lívanci rozhodíme. Lívance z obou stran opečeme pěkně do růžova, stejně postupujeme i nadále a v případě potřeby pomažeme pánev Ghíčkem.

Do druhé části těsta přidáme nastrouhanou čokoládu, zamícháme, potřeme pánev Ghíčkem, těsto na ni naběračkou nalijeme a do růžova z obou stran opečeme.

Na ozdobení můžeme použít různé variace sezónního ovoce, já měla po ruce zralý ananas a velkou zásobu mražených borůvek a rybízu.

2016-05-30 Dezerty

Poznámka

Samozřejmě můžeme zvolit k přípravě lívanců i jiné sladidlo, případně osladit rozmixovaným banánem.

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI