Špaldové piškoty pro děti od 1 roku zpět

Ingredience (na cca 180g):
vejce3 kskokosový cukr (může být i klasický)60 ghladká špaldová mouka (celozrnná)100 g
vejce 3 ks, kokosový cukr (může být i klasický) 60 g, hladká špaldová mouka (celozrnná) 100 g

Příprava

Tento recept jste poptávali hodně dlouho. Asi proto, že piškot je jedna z takových těch prvních sladkostí, které dítě zpravidla ochutnává. Ač nejsem úplně zastáncem toho, aby se dětem zbytečně cpaly do přesnídávek a nedejbože se jimi zaváděl v několika málo měsících lepek, jsou situace, kdy si to o piškot vysloveně říká (například do různých dezertů či na vánoční pečení), a tak jsem vám vytvořit nějakou alternativu chtěla. Tady tedy je recept na moje piškoty ze špaldové mouky a kokosového cukru.

U vajec oddělte bílky a žloutky. Bílky vyšlehejte v tuhou pěnu, žloutky zvlášť našlehejte s cukrem a moukou do kompaktní hmoty. Ve velké míse pak oboje smíchejte dohromady. Chovejte se k těstu pokud možno co nejněžněji, aby zůstala našlehaná a pevná. Pokud byste míchali příliš horlivě, bílky se rozpustí a směs bude příliš tekutá.

Těsto naplňte do cukrářského sáčku a na plech vystlaný pečícím papírem tvořte malá kolečka nebo podlouhlé válečky, pokud chcete mít cukrářské piškoty. Jestliže sáček nemáte, ustřihněte růžek z nějakého pevnějšího mikrotenového a nebo použijte lžíci. S hmotou pracujte opatrně a pokud možno co nejrychleji, aby vám nezačala padat (piškoty by se pak roztékaly a byly nízké).

Kolečka pečte v troubě vyhřáté na 180°C cca 5 – 10 minut dozlatova – dle zkušenosti s vaší troubou. Upečené piškoty nechte dobře vychladnout a také proschnout na vzduchu (několik hodin), jinak by totiž mohly snadno zvlhnout a nebudou to ty správné křupavé piškoty.

Dětská specifika:

  • Ač se u svých sladkých receptů snažím vždy alespoň o nějakou přidanou hodnotu, osobně nejsem zastáncem toho, aby vyloženě cíleně mlsaly děti do 1 roku, které ještě nemají ustálený jídelníček, teprve se učí stravovat a "ochutnávají". Proto tedy zařazení receptu do této kategorie.
  • Celozrnná mouka je lepší vzhledem ke své vyšší nutriční hodnotě, zvažte však schopnost střev vašeho dítěte celozrnné potraviny strávit (určitě tedy nedoporučuji minimálně do 1 - 2 let). Místo celozrnné mouky můžete použít bílou a recept by měl i přesto fungovat.
  • Pozor na kokosový cukr, který by vzhledem ke kokosovému původu mohl být potenciálním alergenem.
2019-03-29 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravypečení
Příležitostostatní
Čas přípravy20 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI