Špaldový koláč s višňami a mrveničkou zpět

Základné cesto:
šťastné vajce (vajce od šťastných sliepočiek z voľného výbehu)1 ksvanilkového cukru1/2 balíčkutrstinového cukru1/2 hrnčeka
slnečnicového oleja1/4 hrnčekamlieka3/4 hrnčekašpaldovej celozrnnej múky1 a 1/4 hrnčeka
prášku do pečiva1/2 balíčkuzaváraných višní (0,3 dl)2 poháre
Mrvenička:
hrubej múky2 hrstetrstinového cukru220 hrstemaslo (plátok o hrúbke cca 0,5 cm) kúsok
mletej škorice1/2 lyžičkyovesných vločiek1 hrsť
šťastné vajce (vajce od šťastných sliepočiek z voľného výbehu) 1 ks, vanilkového cukru 1/2 balíčku, trstinového cukru 1/2 hrnčeka, slnečnicového oleja 1/4 hrnčeka, mlieka 3/4 hrnčeka, špaldovej celozrnnej múky 1 a 1/4 hrnčeka, prášku do pečiva 1/2 balíčku, zaváraných višní (0,3 dl) 2 poháre, hrubej múky 2 hrste, trstinového cukru 220 hrste, maslo (plátok o hrúbke cca 0,5 cm) kúsok, mletej škorice 1/2 lyžičky, ovesných vločiek 1 hrsť

Příprava

Raz, v jednom bioobchode, som si vzala brožúrku s názvom BIO Varenie. Iba som si ju prelistovala a založila. Dnes, po dlhom čase, som ju vytiahla a upiekla podľa nej zdravý celozrnný koláč. Trochu som ho upravila, ale to iba preto, že nemám špaldovú múku hrubú. Bála som sa tej celozrnnej múky, že koláč bude ťažký a tvrdý, no na moje prekvapenie je ľahučký a mäkkučký. Odporúčam vyskúšať aj s iným ovocím. Tak ako je pomenovaný v tej brožúrke, jednoducho je to koláč na 100 spôsobov.

Základné cesto (robila som ho z polovičnej dávky kvôli tomu, že mám menší plech, takže kľudne uvedené množstvo surovín zdvojnásobte):

Trstinový a vanilkový cukor si vyšľaháme s vajíčkom. Postupne pridáme ostatné suroviny. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie. Na cesto poukladáme vykôstkované višne (ja som dala višne aj čerešne) a posypeme mrveničkou.

Do misky si dáme múku, cukor a maslo. Maslo "mrvíme" spolu s múkou a cukrom. Keď je mrvenička urobená pridáme škoricu, ovsené vločky a premiešame. Mrveničkou posypeme cesto s ovocím.

Koláč pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C cca 20 - 25 minút.

 

2014-04-30 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI