Špaldový koláč ze zakysané smetany se švestkami a mákem zpět

Ingredience:
špaldová mouka (130g špaldová typ 630 + 50g celozrnná špaldová)180 gvejce2 kszakysaná smetana190 g
mléko30 mlmed2 lžícepovolené máslo40 g
prášek do pečiva bez fosfátů2 lžičkyšvetky (vypeckované, rozpůlené)cca 800 gmléko120 ml
mletý mák80 gmed1 lžíce
špaldová mouka (130g špaldová typ 630 + 50g celozrnná špaldová) 180 g, vejce 2 ks, zakysaná smetana 190 g, mléko 30 ml, med 2 lžíce, povolené máslo 40 g, prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky, švetky (vypeckované, rozpůlené) cca 800 g, mléko 120 ml, mletý mák 80 g, med 1 lžíce

Příprava

Víkendové pečení mám ráda. Celá rodina je pohromadě a společně si pak vychutnáme nějakou tu laskominu. Na tento víkend jsem zvolila špaldový koláč ze zakysané smetany. Lze jej použít jako základ a přidat na něj jakékoliv ovoce a tentokrát padla volba na švestky a jejich neodmyslitelného spojence mák.

Nejprve si v míse vymícháme zakysanou smetanu, med, vejce a povolené máslo. Nachystáme si obě mouky s práškem do pečiva. Mouky práškem do pečiva potom nasypeme do těsta a promícháme.

Koláčovou formu si vymažeme a vysypeme nebo vyložíme pečícím papírem. Těsto nalijeme do formy a rozetřeme. Švestky si vypeckujeme a rozpůlíme. Klademe na těsto slupkou dolů, aby se nám koláč pak lépe krájel.

V rendlíku si zahřejeme mléko, med a mák. Tuto směs pak dáme navrch koláče a také ji rozetřeme, tak aby pokryla celý povrch koláče. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut.

2016-05-09 Dezerty

Poznámka

Z uvedených surovin jsem připravila koláč do formy o průměru 28 cm.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI