Špičkový dort zpět

Čokoládový krém:
cukr krystal, krupice150 gsojová mouka (hladká odtučněná)40 gKakao20 g
voda2 dclčokoláda na vaření100 gztužený tuk 100%200 g
Piškot:
hladká mouka75 gpolohrubá mouka75 gcukr100 g
vejce2 ksvoda1/2 dclolej1/2 dcl
prášek do pečiva1/2 sáčkuvanilkový cukr1 ks
Koňakový krém:
mléko250 mlvanilkový pudink1 ksmáslo3/4 kostky
vaječný koňak100 mlsušené mléko1 hrníčekcukr dle chuti
cukr krystal, krupice 150 g, sojová mouka (hladká odtučněná) 40 g, Kakao 20 g, voda 2 dcl, čokoláda na vaření 100 g, ztužený tuk 100% 200 g, hladká mouka 75 g, polohrubá mouka 75 g, cukr 100 g, vejce 2 ks, voda 1/2 dcl, olej 1/2 dcl, prášek do pečiva 1/2 sáčku, vanilkový cukr 1 ks, mléko 250 ml, vanilkový pudink 1 ks, máslo 3/4 kostky, vaječný koňak 100 ml, sušené mléko 1 hrníček, cukr dle chuti

Příprava

Manželova maminka miluje špičky, a proto ode mě k narozeninám dostala dortík, který je tímto oblíbeným zákuskem inspirovaný a měl opravdu úžasný ohlas. Jsem na tenhle narozeninový dortík opravdu pyšná.

Začneme přípravou čokoládového špičkového krému, který je dobré mít pořádně vychlazený, než jej budeme vrstvit do formy. Mouku, kakao, cukr a vodu smícháme a dáme asi na čtyři minutky povařit. Při vaření mícháme, aby se nám směs nepřipálila. Odstavíme a zamícháme čokoládu. Poté necháme úplně vychladnout (třeba i do druhého dne, ale není to nutnost) a do studené směsi zašleháme změklý ztužený tuk. Znovu dáme chladit. 

Upečeme si piškot. Žloutky ušleháme s cukrem, za stálého šlehání přidáme olej a vodu. Postupně zašleháme obě mouky smíchané s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme ručně sníh z bílků. Pečeme na 180°C dozlatova, přibližně 15 minut, dle zkušeností s vlastní troubou. 

Než korpus vychladne, připravíme ještě koňakový krém. V tomto jsem vyloženě experimentovala, proto uvádím množství ingrediencí orientačně, dejte na svůj kuchařský instinkt hlavně co se konzistence krému týče. 

Nejdříve si uvaříme hustý puding z polovičního množství mléka - tj. 250ml. Puding poté odstavíme, vmícháme vaječný koňak a necháme vychladnout. Mezitím si vyšleháme máslo s cukrem, do kterého pak po troškách vmícháme puding. Jestliže se nám bude zdát krém řídký, můžeme jej ještě zahustit sušeným mlékem. Je ale potřeba brát v úvahu fakt, že dokonale krém zatuhne až v lednici, proto pokud si nejsme jistí, můžeme jej zkusit nechat vychladit dříve, než jej budeme vrstvit do tvaru dortu. 

Dortovou formu vyložíme pečícím papírem, který jsme si předtím namočili a zmačkali (lépe tak drží tvar). Nejdříve na dno vložíme piškot, poté polovinu čokoládové hmoty, vrstvu koňakového krému a zbytek čokoládové hmoty. Necháme zatuhnout v lednici, poté můžeme papír sundat. Zdobíme jak se nám líbí, já jsem zvolila čokoládovou polevu a filigránové lístečky.



Množství ingrediencí je na malou dortovou formu o průměru cca 20 cm. 

2014-10-20 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptostatní
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojaperitiv
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI