Čokoládový krém: | |||||
cukr krystal, krupice | 150 g | sojová mouka (hladká odtučněná) | 40 g | Kakao | 20 g |
voda | 2 dcl | čokoláda na vaření | 100 g | ztužený tuk 100% | 200 g |
Piškot: | |||||
hladká mouka | 75 g | polohrubá mouka | 75 g | cukr | 100 g |
vejce | 2 ks | voda | 1/2 dcl | olej | 1/2 dcl |
prášek do pečiva | 1/2 sáčku | vanilkový cukr | 1 ks | ||
Koňakový krém: | |||||
mléko | 250 ml | vanilkový pudink | 1 ks | máslo | 3/4 kostky |
vaječný koňak | 100 ml | sušené mléko | 1 hrníček | cukr | dle chuti |
Manželova maminka miluje špičky, a proto ode mě k narozeninám dostala dortík, který je tímto oblíbeným zákuskem inspirovaný a měl opravdu úžasný ohlas. Jsem na tenhle narozeninový dortík opravdu pyšná.
Začneme přípravou čokoládového špičkového krému, který je dobré mít pořádně vychlazený, než jej budeme vrstvit do formy. Mouku, kakao, cukr a vodu smícháme a dáme asi na čtyři minutky povařit. Při vaření mícháme, aby se nám směs nepřipálila. Odstavíme a zamícháme čokoládu. Poté necháme úplně vychladnout (třeba i do druhého dne, ale není to nutnost) a do studené směsi zašleháme změklý ztužený tuk. Znovu dáme chladit.
Upečeme si piškot. Žloutky ušleháme s cukrem, za stálého šlehání přidáme olej a vodu. Postupně zašleháme obě mouky smíchané s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme ručně sníh z bílků. Pečeme na 180°C dozlatova, přibližně 15 minut, dle zkušeností s vlastní troubou.
Než korpus vychladne, připravíme ještě koňakový krém. V tomto jsem vyloženě experimentovala, proto uvádím množství ingrediencí orientačně, dejte na svůj kuchařský instinkt hlavně co se konzistence krému týče.
Nejdříve si uvaříme hustý puding z polovičního množství mléka - tj. 250ml. Puding poté odstavíme, vmícháme vaječný koňak a necháme vychladnout. Mezitím si vyšleháme máslo s cukrem, do kterého pak po troškách vmícháme puding. Jestliže se nám bude zdát krém řídký, můžeme jej ještě zahustit sušeným mlékem. Je ale potřeba brát v úvahu fakt, že dokonale krém zatuhne až v lednici, proto pokud si nejsme jistí, můžeme jej zkusit nechat vychladit dříve, než jej budeme vrstvit do tvaru dortu.
Dortovou formu vyložíme pečícím papírem, který jsme si předtím namočili a zmačkali (lépe tak drží tvar). Nejdříve na dno vložíme piškot, poté polovinu čokoládové hmoty, vrstvu koňakového krému a zbytek čokoládové hmoty. Necháme zatuhnout v lednici, poté můžeme papír sundat. Zdobíme jak se nám líbí, já jsem zvolila čokoládovou polevu a filigránové lístečky.
Množství ingrediencí je na malou dortovou formu o průměru cca 20 cm.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI